Цените на храните у нас са се вдигнали осезаемо

Зеленчуци

През последната седмица цените на хранителните продукти на едро у нас чувствително са се вдигнали, показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

В началото на есента най-сериозно са се вдигнали стойностите на зеленчуците, месото и млечните продукти. От началото на септември българите ще трябва да отделят повече пари, за да приготвят любимия си таратор.

За последната седмица кофичка кисело мляко се е вдигнала със средно 1.3%, което прави средната ѝ цена 0.77 лева. Оранжерийните краставици също са регистрирали повишение на стойностите, а на едро килограмът им вече се предлага за 1.70 лева. Това е скок с 12%.

При оранжерийните домати също има чувствително повишение на цените. Само за една седмица те са скочили с близо 20%, което прави цента на килограм 1.10 лева.

Тиквичките на едро са скочили с 23% и на борсите на едро килограмът им се търгува за 0.90 лева.

Чушки

Това е ситуацията с цените на част от сезонните зеленчуци, но за съжаление и при месото се наблюдават подобни тенденции. Друг основен хранителен продукт, който е поскъпнал през първата седмица на септември, е пилешкото месо, съобщава Българската национална телевизия.

Килограмът на пилешкото месо се е вдигнал с 0.7%, а каймата и колбасите са стигнали стойности от 4.50 лева за килограм.

Поскъпването на зеленчуците в този период на годината се превръща в тенденциозно, тъй като по традиция в началото на есента у нас се приготвят туршии и потреблението на домати, краставици и тиквички е засилено.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати