Откриха цели 250 000 яйца с фипронил в Пловдив

Фипронил

Нова партида от 250 000 яйца, заразени с препарата фипронил, бяха открити в пловдивски склад при инспекция на Българската агенция по безопасност на храните.

Опасните партиди са с номера 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003, производството на Консорциум агробиснес и Агроинвестпродукт. Част от тях вече са в търговската мрежа.

Яйцата с установени фипронил са поставени под забрана и вече е стартирана процедура по тяхното изземане, обявяват от Агенцията по храните.

Негодната стока ще бъде унищожена, а от БАБХ допълват, че яйцата не могат да се пренасочват за екарисаж, тъй като в тях има химически продукт.

Ако сте си купили яйца, огледайте опаковката им за номера на партидата и ако са от заразените, върнете ги обратно в магазина. Eксперти напомнят, че дори да сте хапнали едно яйца, няма защо да се страхуват за здравето си, защото количеството фипронил е незначително.

Яйца с фипронил

Скандалът с фипронила избухна в края на юли, след като стана ясно, че белгийски яйца са били заразени с опасния инсектицид. В процеса на разследване стана ясно, че яйцата са плъзнали от холандска птицеферма, използвала незаконно обезпаразитавяване срещу чревни акари.

На 20 юли Белгия информира Европейската комисия и останалите държави-членки за опасността.

Фипронилът е инсектицид, който се използва срещу бълхи, червеи и кърлежи, а употребата му при животни, отглеждани за производство на храни, е забранена, тъй като е токсичен за хората. В големи количества може да повреди дейността на бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза.

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати