Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кое ястие с каква мазнина да готвим?

Кое ястие с каква мазнина да готвим?

Яйца в масло
Снимка: Сия Рибагина

Най-често при готвенето на различни ястия се използват няколко вида мазнина, а именно краве масло, олио и мас.

Краве масло

Кравето масло се използва при приготвянето на птици, агнешко месо, гъби, задушени зеленчуци, за пържене на яйца и омлети;

Мас

Кисело зеле
Снимка: Елена Стефанова Йорданова

Мас се използва за печене и готвене на свинско и говеждо месо, както и за ястия с прясно или кисело зеле;

Олио

Мекици

Олиото се използва в салати или майонези. Също така се използва при приготвяне на безмесни ястия в тенджера под налягане, като не се прави запръжка. Употребява се за пържене на мекици, риба, картофи и тиквички.

При много ястия се препоръчва готвенето с комбинирането на два вида мазнина. Отначало продуктите се задушват в растително масло, а накрая, малко преди свалянето им от огъня, се прибавя краве масло.

За да не гранясва олиото, сипете в бутилката малко захар и го съхранявайте на тъмно.

За да не пръска мазнината, когато пържите, сложете коричка хляб или малко сол.

Внимавайте, когато пържите! Може да се случи да се запали мазнината, тогава веднага похлупете тигана с капак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest