Добавете тези две съставки към тестото и ще приготвите идеалните палачинки

Палачинки

Група американски химици са открили, че с добавянето на само две съставки към стандартното тесто за палачинки ще получите идеалната закуска. Освен брашно, мляко и яйца трябва да добавите лимонов сок и масло.

Учените твърдят още, че най-често срещаната грешка на домакините е прекалено дългото бъркане на тестото, защото така то става жилаво, а палачинките не са толкова апетитни.

Леките и пухкави палачинки стават такива благодарение на Ефекта на Маяр. До тази реакция ще стигнете, като смесите чаша прясно мляко с една супена лъжица лимонов сок и прибавите към тях малко сода за хляб.

С тази комбинация ще се отделят мехурчета газ, които ще надигнат тестото, а благодарение на кафявия цвят палачинките придобият апетитния кафеникав цвят.

Ефектът на Мияр се дължи на реакция между аминокиселините в протеините и захарите и именно заради нея се отделя вкусната миризма при печене. Тя протича между 140 и 160 градуса Целзий и създава букет от аромати и вкусове.

Последният ѝ етап обаче се осъществява в алкална среда и затова е необходимо да добавите сода за хляб към палачинковото тесто, пише Дейли мейл.

Перфектни палачинки

А за да подсилите ефекта, прибавете и малко разтопено масло в сместа. То ще забави освобождаването на глутена, а именно от глутена палачинките стават жилави.

Що се отнася до правилното количество масло, учените съветват да експериментирате според вкуса си, но повечето им рецепти са показали, че четвърт чаша масло се вписва с две чаши прясно мляко.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати