Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Британците забравиха как се мият чинии

Британците забравиха как се мият чинии

Едно от най-омразните занимания на всяка домакиня е миенето на чинии. Разбира се, след появата на съдомиялните машини много хора се отърваха от това задължение.

При някои то отпадна до степен да забравят как се мие по старомодния начин – на ръка. Докато това не може да важи с пълна сила за българските домакини, в някои места в Европа си е истински проблем.

Наскоро Британският институт за добро обслужване на домакинствата дори публикува инструкции как британците да мият правилно чинии на ръка. Препоръките представляват контролен списък от няколко стъпки за това как и под каква последователност трябва да се предприемат действията по миенето на чинии.

Без майтап, първият съвет е да си сложите гумени ръкавици и да вземете една мръсна чиния. Следва настройването на водата – да не е нито много топла, за да се не опарите, нито много студена, за да не се схванат ръцете, и как чинията трябва да се измие не само от вътрешната страна, но и от външната.

Сред всичките по-скоро нелепи съвети обаче има и няколко полезни. Така например британците съветват винаги да се започва да се мият първо чашите. Едва след като те са чисти, да се захванете с чините, а след това да измиете и приборите за хранене. Последни в тази поредица трябва да са най-големите съдове, тези за сервиране и готвене като тигани, тави и купи.

Изключително голямо внимание се обръща и на съвета да изтриете чиниите и тавите от хранителни остатъци, преди въобще да се започне с миенето, а ако не могат да се отстранят, следва съдовете да се накиснат.

Ако храната е загоряла, да се накисне в топла сапунена вода или лимонов сок, оцет и малко сода, за да се премахнат остатъците. Друга препоръка е съдовете да се подреждат на сушилката от най-големия към най-малкия или директно да се подсушават с хавлиена кърпа и да се прибират в шкафа.

Последният съвет в наръчника е, след като приключите с миенето, да оставите гъбата за 30 секунди в микровълновата, за да се убият всички микроби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати