Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ето причината, поради която не можете да се отървете от коремните мазнини

Ето причината, поради която не можете да се отървете от коремните мазнини

Чудили ли сте защо за някои хора е толкова трудно да се отърват от коремните мазнини? А може би и вие сте от тях и въпреки редовните упражнения и тренировки талията ви не намалява. Или дори расте, тъй като излишните килограми се трупат само в тази област? За това състояние може да са виновни бавният метаболизъм, хранителният прием, физическите упражнения, начинът на живот. Но може виновникът да не е сред тях.

Всички сме чували максимата здрав дух в здраво тяло. Тя е приложима и в този случай, защото се оказва, че причината за изпъкналия корем може да се крие в определено психическо състояние. В много случаи излишните килограми може да са породени от стреса. Възможно е повишаването му да доведе до потискане на апетита и последваща загуба накилограми.

Но когато е хроничен, стресът може да е причина за напълняване, тъй като ни кара да търсим успокоение в нездравословните храни. Този феномен е известен като породено от стрес напълняване. А стресът, безпокойството, тревожността почти са се превърнали в синоними на времето, в което живеем. Стресът може не само да безпокои ума ви, но и да доведе до надебеляване, а хормонът кортизол се сочи за виновник за това.

Кортизолът е наричан и стресов хормон. Отделя се от надбъбречните жлези и участва в поддържането на кръвното налягане. Освен това стимулира метаболизма на мазнините и въглехидратите за повече енергия, стимулира освобождаването на инсулин и поддържането на нивата на кръвната захар. Повишаването на апетита може да е резултат от това.

Установено е, че стресът и повишените нива на кортизол причиняват натрупване на мазнини в коремната област, а не по бедрата или на други части от тялото. А това може да е опасно, тъй като съществува голяма връзка между коремните тлъстини и сърдечно-съдовите заболявания.

Здравните специалисти обясняват как точно кортизолът е свързван с натрупването на коремни тлъстини. Той се освобождава, когато сме стресирани. Това води до повишаване на нивата на инсулин и намаляване на нивата на кръвната захар, което предизвиква нужда от въглехидрати и сладка храна. В отговор на храната тялото освобождава химикали, които имат директен успокояващ ефект.

Също така високото производство на кортизол може да обърка цялата ендокринна система и да повиши апетита. Стресът води до свръхпроизводство на хормона на глада грелин, а лептинът – хормонът, който ви кара да се чувствате сити и удовлетворени, става пасивен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати