Самолетната храна има изключително лоша репутация. Не бързайте да я защитавате - съществува добра причина за това. В нискотарифните самолетни компании храната представлява предварително подготвени съмнителни полуфабрикати, които никой със здрав разум не би трябвало да консумира.
В елитните компании храната се приготвя на място. Според вас обаче как се приготвят 300 ястия на 20 000 метра над земята, докато пасажерите постоянно ви тормозят с искания за фъстъци и безплатно шампанско на всеки пет минути?
Скорошно изследване за качеството на храните, предлагани в самолетите, установи, че само два вида ястия са качествени, без значение от огромната надморска височина и досадните пътници.
Според Фриц Грос, директор на кулинарния институт Скай Шефс Ейжа Пасифик, за да сте сигурни, че ще се храните с качествена самолетна храна, трябва да си поръчате или задушено, или пържен ориз. Това са единствените ястия, които покриват елементарните норми за качество и вкус.
Кулинарът и подчинените му основават твърдението си на база проверки на качеството на храната, предлагана от 32 самолетни компании и 354 полета с дестинации в Европа, Азия, Северна и Южна Америка.
Задушеното - притоплено, замразено, дори и малко престояло, по същество винаги ще има подобен вкус, казва Грос в интервю за Си Ен Ен. Пърженият ориз лесно може да бъде повторно загрят и така ще запази своята консистенция и вкус независимо от надморската височина, споделя още той.
От друга страна, кулинарът споделя, че пастата винаги е лош избор на надморска височина повече от 10 000 хиляди метра. Според крайния анализ на изследването в самолетите не трябва да се предлагат пържоли, риба и пиле, защото те не могат да се приготвят качествено на необходимата температура, а предварително приготвени и притоплени имат значително по-лош вкус.
Грос препоръчва модерните техники за готвене да бъдат оставени на земята, тъй като безопасността е приоритет, а не вкусът. Храната трябва да се приготвя непосредствено преди излитане и да се сервира веднага след като самолетът се издигне във въздуха.
Въпреки това той споделя, че най-доброто решение е да не консумирате въобще храна в самолета. Грос препоръчва също така пътниците да избягват топли напитки на всяка цена, признавайки, че резервоарите за гореща вода, използвани в самолетите, рядко се почистват.