Вино, сирене и плодове

Малките тайни на голямата кухня

Всяка готвачка, та дори и най-опитната, с радост се вслушва в малки хитринки, които й разкриват други домакини. С елементарни познания за продуктите можете да постигнете много в кухнята.

Ананасът и кивито не стават за желиране. Те съдържат вещества, които пречат на желатина да се сгъсти. Има шанс да хапнете желиран ананас или киви, но ще трябва да чакате тройно по-дълго време.

Ако готвите по западни рецепти, запомнете, че една унция се равнява на около 28 грама от продукта. Когато добавяте вино към месото, трябва да знаете, че бяло вино отива на бяло месо.

Употребявайте го с пиле, пуйка, риба, деликатесни морски дарове, прасенца-сукалчета. Червеното вино добре се съчетава с червено месо, както и с тъмно месо – телешко, агнешко, свинско, дивеч, заешко и патешко.

Семейство

Когато готвите ориз, който ще сервирате с пикантно ястие, не го солете. Така той ще контрастира с пикантните подправки. Така правят готвачите в Тайланд и в Китай, за да е по-вкусно.

Ако искате да добавите подправки във виното, трябва да знаете, че ванилия, кафе-мока, шоколад и канела са твърде тежки за виното. За него са по-подходящи карамфил и индийско орехче.

Варените зеленчуци съдържат точно толкова витамин А, колкото и когато са в сурово състояние. За да го усвои организмът обаче, му трябва някаква мазнина, най-добре е да ги смесите със зехтин.

Въпреки традицията десертът да се яде накрая напоследък се лансира тенденцията той да се сервира в минивариант преди основното ядене. Смята се, че аперитивът, придружен с малък десерт, убива вълчия апетит.

Печена риба

Ако сте много гладни, хапнете малко шоколад, две бонбони, парченце торта, няколко чаени лъжички сладко или сладолед. Това ще насити кръвта ви с глюкоза, ще намали чувството за глад и преяждане.

Горчицата стимулира храносмилането. С нея се обогатява ароматът на мазното месо, месните плънки, рибата и сосовете за салата. Селската извара, а не тази от магазина, е най-полезна за тялото, защото е ценна за сърцето заради калция и белтъците при наличие на малко мазнини.

Сушени домати

Ако искате изискано да украсите десертите или студените напитки, добавете към тях цветни кубчета лед или такива с цветя. За целта налейте вода с малко цветен сироп в ледарките или пък сложете по едно-две листенца или цели цветове във водата за ледарката.

Мазната риба изобщо не върви с вино. Цитрусовите плодове също лошо се съчетават с вино – това важи за портокалите, грейпфрутите, мандарините, лимоните и лайма. Каперсите съдържат ценни белтъчини, мазнини и витамини.

Можете сами да си направите популярните в цял свят италиански сушени домати за готвене. За целта трябва да нарежете през лятото доматите на тънки кръгчета. След това да ги осолите и да ги изсушите на слънце.

Така влагата изцяло изчезва от тях, а ароматът им става по-интензивен. След това ги заливате със зехтин, в който са добавени различни видове подправки. Така имате цяла зима слънчеви сушени доматчета.

5 1
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати