Да се не надяваш! България е от страните, където се пие най-малко!

1 от 4 Снимки
Алкохол

Българите се нареждат на 18-то място в Европейския съюз по консумация на алкохол, според което нашенците са сред нациите, които пият най-малко. Похарчили сме едва 1.6 процента от общите си доходи за алкохол.

Данните на Евростат показват, че България е от страните-членки, където разходите за алкохол са паднали най-значително през последните 10 години.

В доклада са включени изследвания за общо 25 страни-членки на ЕС. Проучванията показват, че най-много алкохол се пие в балтийските държави Естония, Латвия и Литва, а най-малко в Италия, Гърция и Испания.

Годишната статистика показва, че европейците са похарчили почти 139 милиарда евро за алкохол, което се равнява на 0.9% от брутния вътрешен продукт на ЕС.

При държавите, които пият най-много, парите, отделени за алкохол, са стигнали близо 5% от общите месечни доходи.

Сред страните, където се пие най-много, попадат още Полша и Чехия. До топ 10 стигат още Финландия, Унгария, Румъния, Словакия и Люксембург.

В средата на класацията са Швеция, Кипър, Франция, Словения, Дания и Великобритания. Най-малко пари за алкохол се отделят в Испания – 0.9% от общите месечни доходи.

Важно уточнение е, че в тези пари не се включват разходите за алкохол в ресторанти и хотели. Домашно произведеният алкохол също не попада в статистиката.

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати