Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ето как лесно да си направим сами ядково мляко

Ето как лесно да си направим сами ядково мляко

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Бадемово мляко

Растителната алтернатива на животинското прясно мляко е все по-предпочитан избор от хората, които имат лактозна непоносимост или тези, които са решили да преминат към така нареченото веганство.

Растителното мляко е любимо и на всички, които желаят да се хранят здравословно, тъй като е източник на витамин В-комплекс, витамин D, витамин Е, витамин К. В състава на ядковите млека има още фосфор, цинк, желязо, магнезий, манган, селен, омега-3 мастни киселини и омега-6 мастни киселини и куп други полезни съставки.

Най-популярните заместители на животинското прясно мляко са тези, направени от бадеми, соя, кашу, лешници, орехи, кокос. На пазара вече могат да се срещнат подобни напитки на различни фирми, но все пак винаги остава съмнението дали пием наистина качествен продукт. Затова е най-добре, ако сами си приготвим свежо ядково мляко.

За тази цел трябва да се сдобием със сурови бадеми или други ядки, подходящи за направата на растителната течност. Те се измиват добре на течаща вода.

Поставят се в стъклена купа и се покриват с вода. Добре е да постоят на хладно за 10-12 часа, след това да се изплакнат пак и да се поставят в блендер с вода в съотношение 1:2 или 1:3 (ако искате течността да е по-рядка).

Ето как лесно да си направим сами ядково мляко

След това започнете да пасирате първо на по-ниска степен, а в последствие на по-висока. Трябва да получите еднородна смес. Прецедете я през тензух или цедка и се насладете на своята прясна растителна напитка.

Съвет: Ако искате да получите по-сладко ядково мляко, можете да добавите при пасирането в блендера фурми, кленов сироп или друг любим подсладител.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати