Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Подсладители, препоръчителни за диабетици

Подсладители, препоръчителни за диабетици

Стевия

Една от най-честите болести в света е захарният диабет. При него е недостатъчно производството на инсулин в панкреаса. Инсулинът е отговорен за транспортирането на глюкозата в клетките. Това води до намаляване на кръвната захар. Когато инсулинът е в по-малки количества, както е при диабетиците, глюкозата се натрупва в клетките.

При диабет от особено значение е спазването на диета, при която трябва да се отстрани захарта от менюто. Ето и кои са препоръчителните подсладители за диабетици:

Стевия

Стевия на прах

Стевията е растителен подсладител. Тя е в пъти по-сладка от захарта, но е доказано, че нормализира кръвната захар. Тя е богата на витамин А, В и С. Съдържа също така калций, магнезий, цинк и други. Стевията има благоприятно влияние върху организма. Този подсладител се получава като екстракт от листата на едноименното растение.

Якон

Якон цели

Яконът е кореноплодно растение. Отглежда се в Перу. Това, което се консумира от това растение, са корените. Неговата употреба не повишава нивата на кръвната захар, което го прави идеален заместител на захарта при диабетици.

Кленов сироп

Кленов сироп

Оригиналният канадски кленов сироп е най-добрият. Той влияе върху освобождаването на инсулин, като въздейства върху панкреаса. Кленовият сироп може да се използва само от диабетици, които не са инсулинозависими! Това е много важна подробност.

Лукума

Плодът Локума

Лукума съдържа витамини от група В. Прахът, който се образува от този плод, е естествен подсладител. При неговата употреба не се повишава нивото на кръвната захар. Лукумата се използва за подслаждане на различни десерти и сладоледи.

Нектар от агаве

Сироп от агаве с палачинки

Агаве е растение, което прилича на кактус. Расте в Мексико. Нектарът от агаве се произвежда от вътрешността на растението. Полученият сок се филтрира. Другото име на нектара от агаве е Медена вода. Този нектар е 1. 5 пъти по-сладък от захарта. Има неутрален вкус и се разгражда бързо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest