Яжте тези храни и добавки срещу лошия въздух, който ни трови

1 от 17 Снимки
Витамин C

Наред с обездвижването мръсният въздух се счита за един от бичовете на новото време. Според изследователите некачественият въздух стои в основата на голяма част от съвременните заболявания и е сред основните причинители на преждевременна смъртност в Европа.

Въпреки това данни на Световната здравна организация показват, че почти 90 процента от хората продължават да населяват зони, в които въздухът е замърсен. Основен причинител на опасните фини прахови частици пък са твърдото и дизеловото гориво.

Обнадеждаващ факт все пак е, че определени храни и хранителни добавки могат да възпрепятстват неблагоприятният ефект, който мръсният въздух оказва на организма ни.

Според ново британско проучване меню, богато на витамин С, може да е от голяма помощ на белия дроб в борбата с опасния въздух. По-старо изследване пък твърди, че храните, съдържащи високи дози витамин Е и селен, благоприятстват работата на дихателната система.

Според друго американско проучване фолиевата киселина, витамин В5 и витамин В12 също могат да ограничат въздействието на мръсния въздух.

Сред полезните храни, които ще помогнат на белия ви дроб по-лесно да се пречисти, са кисело мляко, ябълки, домати, лук, джинджифил, куркума, кориандър, магданоз, моркови, глухарче, целина, ананас и грозде.

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати