Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Храните в градовете на бъдещето! Виж какво ще ядем

Храните в градовете на бъдещето! Виж какво ще ядем

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Спирулина

Бъдещето вече е тук. Едни от най-големите градове в света вече измислят нови начини за изхранване на бързо растящото население.

Лабораторно създадени пържоли и бургери от месо на растителна основа скоро ще изкушават заклетите месоядци. Търсенето на месо и млечни продукти съвсем скоро ще изведе на преден план високопротеинови алтернативи, които не замърсяват сериозно околната среда.

Все повече хора живеят в градовете, а това увеличава нуждата от храна. Това ще доведе до бум в производството на продукти от индустриализираното животновъдство. Прогнозите са смели – истинското месо във вида, в който го познаваме днес, да изчезне в страните с високи доходи до 2050 година.

Буболечки и високопротеинови водорасли като спирулината ще са сред водещите храни на бъдещето. Богати на протеини, насекомите вече са предпочитана храна от редица милиардери. Рибите, отглеждана в дълбокоморски ферми или обширни градски халета, също ще се радват на голяма почит в големите градове.

През 2050-та година населението на Земята ще е 10 милиарда. Ето защо е нужен скок от 50% в селскостопанското производство, за да бъдат изхранени всички тези хора. Специалистите се обединяват около идеята калориите и животинските протеини да се намалят, за сметка на ефективността на селското стопанство и намаляване с една трета на пилеенето на храни.

Днес 80% от всички селскостопански земи са заети с пасища или на тях се отглеждат храни за животни. За животновъдството се използва 10% от световната чиста вода, като същевременно отделя метан и други газове, предизвикващи парников ефект, и причинява обезлесяване в големи мащаби.

В стремежа да сме добри с животните, ще направим правилната крачка към това да се справим със световния глад. В това се стреми и най-новата технология, която може драстично да намали цената на т.нар. култивирано месо, за сметка на такова, отгледано от клетки, взети от живи животни. Само след няколко години любителите на месото ще могат да избират между традиционното месо, което включва страдание на животните, и месо без страдание на животните, което на 100% процента наподобява структурата, вкуса и външния вид на месото.

Най-смелите мечти на клетъчното селско стопанство е да се разработват още яйца, мляко и риба без животинско участие. Храната на бъдещето ще се съхранява и транспортира лесно. Тя ще осигури висококачествени продукти за всички райони, които до момента буквално няма с какво да оцеляват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати