Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да приготвим аспержите - 6 лесни начина

Как да приготвим аспержите - 6 лесни начина

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1323524
Аспержи

Свежите аспержи са бързи и лесни за готвене и правят всяко ястие малко по-специално. Ето шест прости начина за приготвяне на аспержи, които ще облагородят порциите ви.

Аспержи на пара

Аспержи със сирене

Аспержите се приготвят в съд за готвене на пара (на пазара има редица съдове и уреди за готвене на пара или ако нямате такъв, винаги може да ги приготвите на водна баня. Готвенето на пара е добър вариант за намаляване на калориите, тъй като изисква малко или никаква мазнина.

Варени или бланширани аспержи

варени аспержи

Аспержите се готвят много бързо във вряща вода, докато не бъдат напълно или частично варени. Ако не сервирате веднага аспержите, поставете ги в ледена вода, за да спрете готвенето. Така също така ще запази яркозеления цвят. Някои рецепти изискват частично готвене или бланширане на аспержите, заледяване, след това завършване на готвенето по-късно.

Поставете подрязаните аспержи в тиган, достатъчно голям, за да побере аспержите, и достатъчно солена вода, за да ги покриете с около 1/2 инча. Покрийте и изчакайте да заврат. Изцедете варени аспержи и ги поставете в голяма купа или ледена вода.

Аспержи на микровълнова

Аспержи със сос Холандес

Поставете аспержите в микровълнова фурна с 2 супени лъжици вода. Покрийте и пуснете микровълновата за около 3 минути. Разбъркайте и върнете в микровълнова за още 2 до 3 минути, докато аспержите са твърди, но същевременно и крехки. Изцедете и охладете.

Печени аспержи

Аспержи в тавичка

За този метод поставете аспержите на един слой в плитък съд и ги пригответе във фурната. Високата температура карамелизира естествените захари в аспержите и задълбочава вкуса им. При печенето може да покафенеят и да не изглеждат толкова свежи, колкото когато са задушени или варени. И все пак подобреният аромат си заслужава.

Аспержи на тиган

Аспержи с прошуто и сос

Разтопете маслото в тиган при средно висока температура. Разбъркайте със зехтин (зехтин се слага, за да се запази зеленият им цвят), сол и черен пипер. Добавете чесън в маслото и аспержите и гответе за 10 минути, като обърнете аспержите, за да осигурите равномерно готвене.

Аспержи на скара

Аспержи със сьомга

Високата топлина бързо приготвя аспержите и придава опушен вкус.

Разгледайте и другите наши рецепти за аспержи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest