Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Какво можем да ядем при алергия?

Какво можем да ядем при алергия?

Какво можем да ядем при алергия?

Алергиите са катастрофа на съвременното общество. Алергията е заболяване, характеризиращо се с прекомерна реакция от имунната система, когато тялото се свързва с алерген. Процесът на алергия е силно повлиян от състоянието на имунната, нервната, храносмилателната, пикочната, ендокринната система.

Алергията се проявява в различни форми, които засягат най-слабото звено в тялото: уртикария, конюнктивит, ринит, екзема, астма и други промени. Най-честите симптоми на алергична реакция са хрема, сърбеж или изгаряне под клепачите.

Препоръки за хранене при алергични заболявания

Какво можем да ядем при алергия?

На първо място е необходимо да се изключат хранителните продукти, които причиняват алергии или дискомфорт. След като симптомите на алергиите се понижат и здравословното състояние на организма се възстанови, може постепенно изключените продукти, един по един, да се въведат отново в менюто, като се следи реакцията.

При хранене трябва да бъдат ограничени протеините, особено тези, съдържащи аминокиселини на хистидин и триптофан, чиито производни са хистамин и серотонин. Продуктите, съдържащи тези протеини, включват сирена, черен дроб, бъбреци, риба, мазни меса.

Алергичното действие указват предимно протеини на животни и растителни продукти, в по-малка степен някои въглехидратни компоненти.

Най-често алергиите се причиняват от ежедневните хранителни продукти: краве мляко, месо от животни и птици, яйца, риба, зърнени храни, цитрусови плодове, ядки, плодове, зеленчуци.

Продукти с ниско ниво на алергени

Какво можем да ядем при алергия?

Ферментирали млечни продукти (натурално кисело мляко, извара); варено или задушено нискомаслено говеждо месо, пиле, елда, ориз, царевичен хляб и зеленчуци (зеле, броколи, краставици, спанак, копър, магданоз, маруля, тиквички, ряпа); овесено брашно, перлен ечемик, кашкавал; маслинено и слънчогледово масло; някои видове плодове (зелени ябълки, цариградско грозде, круши, череши, бял касис) и сушени плодове (сушени ябълки и круши, сливи), задушени плодове, отвара от шипки, чай и минерална вода.

Продукти със средно ниво на алергени

Зърнени култури (пшеница, ръж); елда, царевица; свинско, агнешко, конско месо, заешко месо и пуйка; плодове (праскови, кайсии, червено и черно френско грозде, боровинки, банани, дини); Някои видове зеленчуци (зелен пипер, грах, картофи, боб).

В заключение може да се каже, че страдащите от алергия не бива да третират диетата като изтезание. Когато се спазват препоръките за хранене, се дава възможност да се живее здравословно и пълноценно, въпреки наличието на алергично заболяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest