Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Няколко начина да си направим захаросани ябълки

Няколко начина да си направим захаросани ябълки

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
28315
Няколко начина да си направим захаросани ябълки

Захаросаните ябълки са вид кулинарен специалитет, който изглежда доста лесен на пръв поглед, но всъщност крие в себе си някои тънкости, заради които е така вкусен и красив. Ябълките са много видове, което автоматично означава, че съществуват много рецепти за захаросването им, тъй като някои са по-твърди - като зелените ябълки, някои от тях са по-меки - като райските такива, и с тях трябва да се процедира по-внимателно.

Няма точно установено време на произхода на този вид десерт, но едно е ясно - този, който го е измислил, е бил много находчив и умен.

В тази статия ще Ви предложим няколко начина за захаросване на ябълки, като преди това ще започнем с тънкостите на карамелизирането, което стои в основата на този десерт.

За да направите хубав карамел е необходимо да се въоръжите с много търпение. Захарта може да се карамелизира на водна баня, което е по-добър вариант, тъй като тогава няма опасност тя да загори.

Може да се карамелизира и директно в тиган или касерола, но тогава буквално всяка секунда е важна. Една тънкост за успешен край на процеса е да се прибави малко масло към захарта. По този начин тя няма как да се втвърди прекалено бързо, което от своя страна посзволява по-спокойно работене с готовия карамел.

Класическият метод за захаросана ябълка е следният: В съд се разтопява захар, като предварително се приготвя ябълката, защото след като карамелът стане готов, трябва веднага да се работи с него. Ябълката се измива, подсушава и с помощта на нож се прави процеп, в който се намушква клечка за сладолед. След като захарта се разтопи на карамел, ябълката се взима и се потапя в съда, в който се е случила термичната обработка на захарта. След това ябълката се оставя настрани, за да стегне.

Няколко начина да си направим захаросани ябълки
Снимка: Биляна Владова

Малко по-богат метод за карамелизиране е към захарта да се добавят счукани орехи или друг вид ядки. Те могат да се залепят отгоре на карамела, а могат и да се объркат с него - въпрос на вкус.

Ако искате да изпъкнете с кулинарните си способности, тогава най-подходящ за Вас е следният метод за захаросана ябълка: В касерола се разтопява малко захар, като след като се карамелизира ябълката се покрива със смесста. След това ябълката се поръсва с кафява захар, а отгоре се правят ивици с разтопен шоколад (в микровълнова или на водна баня) с помощта на лъжица от високо.

Вместо кафява захар може да се прибавят кокосови стърготини, за не се прекалява със сладостта, а при райската ябълка може да се използва канела, която чудесно си кореспондира с този сорт. При райската ябълка обаче няма как да се сложи сладоледена клечка, тъй като тя е с доста мека консистенция. Вместо това може да се сложи в чиния и да се гарнира с топка ванилов сладолед, което прави десерта истински шедьовър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest