Списък на храните с пурини

1 от 10 Снимки

Пурините са вещества, които се съдържат във всички клетки на човешкия организъм. Също така се съдържат във всички хранителни продукти. По-точно казано, те са група азотсъдържащи хетероциклични съединения, които участват в състава на ДНК – носителя на наследствената информация, и рибонуклеиновата киселина (РНК) – копираща тази информация.

При умирането на клетките пурините се разрушават и в следствие на това се образува на пикочна киселина. Понякога се получава така, че тази киселинност е прекалено висока. Киселината в кръвта и в други части на тялото може да бъде завишена и по други причини, основната от които са бъбречни проблеми.

Високо съдържание на пурини в кръвта се може да се дължи на затлъстяване, кървене от храносмилателният тракт, хирургична интервенция, левкемия, лимфоми, псориазис, хипертония или бъбречна недостатъчност. За това трябва да се избягват храни, богати на пурини.

Храни с високо съдържание на пурини

мозък

черен дроб

бъбреци

говеждо месо

месо от дивеч

херинга

хайвер

скумрия

сардини

миди

какао

Храни с умерено съдържание на пурини

бекон

хляб

карфиол

риба (сладководна и морска)

бобови растения (всички видове)

месо (говеждо, агнешко, свинско месо, телешко месо)

месни супи и бульони

гъби

овесено брашно, овесена каша

зелен грах

свинско (включително шунка)

птици (пилешко, патешко, пуешко месо)

спанак

език

шкембе

пшеничени зародиши и трици

Храни с ниско съдържание на пурини

напитки (кафе, чай, сода, какао)

масло

зърнени храни с изключение на пшеничените

сирене и кашкавал

яйца

сланина

плодове и плодови сокове

мляко (масло, кондензирано мляко, кисело мляко)

ядки

тестени изделия

захар, сиропи, сладкиши

зеленчуци (с изключение на посочените по-горе в списъка)

зеленчукови и кремсупи.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти