Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Направете си сами цветни пръчици

Направете си сами цветни пръчици

Охлювчета със захарни пръчици

В кулинарията за декорация на торти, кексове, мъфини, кремове и други сладкиши се използват захарни пръчици. На английски те са известни под името sprinkles (поръска). Освен готови от магазина могат да се приготвят и в домашни условия.

Естествено както всички останали рецепти имат своите разновидности, така и захарните пръчици могат да се приготвят по няколко варианта.

Захарни пръчици с царевично нишесте

1 и 1/2 ч. чаши пудра захар

1 супена лъжица царевично нишесте

1 и 1/2 с.л. вода

1 супена лъжица светъл царевичен сироп

1/2 ч. л. ванилов екстракт

цветни бои за храна

Забележка: Царевичният сироп може да се замени с мед или глюкоза, като се спазва съотношението 1:1.

Хапки със захарни пръчици

Приготвяне:

1. В средна купа се разбъркват заедно 1 чаена чаша от захарта на прах, царевичното нишесте, водата, царевичният сироп и ваниловият екстракт. Трябва да се получи хомогенна смес;

2. Към сместа се прибавя останалата 1/2 чаша пудра захар. Добавя се после, за да се бърка по-лесно;

3. Сместа се оцветява с желания цвят. Сместа може да се раздели на 2-3 части и да се оцвети с различен цвят;

4. Сместа се прехвърля в пош. Ако е на Wilton се ползва накрайник N4;

5. Поставяме хартия за печене на равна повърхност. С поша се правят тънки и дълги и прави линии;

6. Оставят се да изсъхнат и да се втвърдят за най-малко 12 часа;

7. След като са изсушени линиите, те се отлепят от хартията и с помощта на нож се надребняват и се правят с желаната големина.

Могат да се съхраняват добре в херметически затворен съд.

Захарни пръчици с яйчен белтък

Разбиване на белтъци на сняг

3 ч.ч. пудра захар

3 белтъка от големи яйца

екстракт от ванилия или бадем

оцветител за храна

Приготвяне:

Подобно на приготвяне на целувки, пудрата захар и белтъците се разбиват на сняг. Прибавя се и ароматът на ванилия, бадем или по желание. Сместа се оцветява и по същия начин се продължава - шприцоване, съхнене, чупене.

Захарни пръчици със захарно тесто /фондан/

Останалото тесто се разточва на тънък лист и с помощта на накрайник на пош/шприц се правят малки фигурки, или се правят хоризонтални линии. Оставят се да изсъхнат и се начупват на малки парченца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest