Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»С тези гурме предястия ще впечатлите вашите гости

С тези гурме предястия ще впечатлите вашите гости

ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВА
Иноватор
1342k
Гурме предястия

Думата гурме произлиза от френски език. Преди няколко века във Франция така са наричали хората, които са добри познавачи на хубавата кухня и марковите питиета. Гурме кухнята може да се определи като изкуство, което умело съчетава симфония от вкусове и аромати. Ако искате да изненадате и впечатлите вашите гости с изискани гурме предястие, използвайте някои от тези идеи:

Картофени подложки с чесън, крема сирене и прошуто

Картофки в прошуто и сирене

Необходими продукти: картофи /малки/ - 12 бр.; прошуто - 12 парчета; крема сирене - 150 г /може и рикота/; чесън - 1 скилидка; магданоз - няколко стръка /или около 2 с.л. ситно нарязан/; мащерка и босилек - по 1 ч.л.; зехтин - 2 с.л.; сол; черен пипер

Начин на приготвяне: Обелете, измийте и поставете картофите с подсолена вода и оставете да се сварят. В тава, покрита с хартия за печене, поставете добре отцедените картофи и леко притеснете, така че да се получи кръг /или да заприлича на малка палачинка/. Поръсете със зехтина и овкусете със сол и черен пипер. Загрейте фурната на 200 градуса и печета до получаване на приятен златист загар. Оставете да изстинат за кратко и през това време пригответе крема сиренето. Накълцайте на ситно скилидката чесън, магданоза, мащерката, босилека и ги прибавете крема сиренето. С помощта на шприц или пош сложете върху картофите от кремообразната смес и прибавете завит слайс прошуто. Аранжирайте красиво и поднесете.

Смокини с моцарела и бекон

Смокини в бекон

Необходими продукти: смокини - 4 бр. /големи/; малки моцарели - 16 бр.; бекон - 8 слайса; лайм - 1 бр.; черен пипер; листа от мента; риган; мащерка; чубрица; босилек; розмарин; салвия; семена от копър; балсамов оцет.

Начин на приготвяне: Измийте смокините, подсушете и внимателно разрежете на 4 части. Слайсовете бекон разделете на две и обвийте смокините. Внимателно поставете по парче моцарела върху смокините и фиксирайте с клечка за хапки. Прибавете по няколко капки лайм. Подредете парчетата смокини в йенско стъкло. Загрейте фурна на 200 градуса и оставете леко за се разтопи моцарелата. Извадете от фурната, поставете в подходяща чиния, гарнирайте с листенце мента и поръсете с микс от подправките /риган, мащерка, чубрица, босилек, розмарин, салвия, семена от копър/ и няколко капки балсамов оцет.

Скариди върху канапе от табуле с киноа

Скариди с киноа

Необходими продукти: киноа - 1/2 ч.ч.; кралски скариди - 12 бр.; чери домати - 1 връзка; пресен лук - 1-2 стръка; червен лук - 1 глава; чесън - 2 скилидки; сок от 1 лимон; зехтин; сол; копър; листенца мента

Начин на приготвяне: Сварете киноата и отцедете добре. Чери доматите нарежете на кубчета, пресния и червения лук и ментата накълцайте на ситно. Овкусете със сока от лимон, зехтин и сол. Почистете добре скаридите. Задушете скаридите в тиган със зехтин, копър и чесън за кратко. По желание може да добавите и малко бяло вино. В чинии поставете част от киноата, а отгоре наредете красиво скаридите и поднесете.

Круши с пилешко филе, камембер и орехови ядки

Круши с камамбер

Необходими продукти: круши - 4 бр; печено пилешко филе - 200 г; мед - 4 с.л.; камамбер - 125 г; масло - 20 г; орехови ядки

Начин на приготвяне: Разрежете крушите на половина и ги издълбайте. Напълнете издълбаните круши с парченца пил. филе и камамбер, отгоре сложете по парче масло и поръсете с орехови ядки. Запечете за кратко в предварително загрята фурна 160 градуса. Поднесете крушите, поръсени с разтопен мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest