Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Най-добрите кремове за еклери

Най-добрите кремове за еклери

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1323527
Еклери със заливка
Снимка: Диана Костова

Еклерът е тестен десерт, запълнен с крем и покрит с глазура. Създаден е през 1540 г от италианеца Пантерели, готвач на Катерина Медичи.

Еклерът може да бъде с различен пълнеж - ванилов, кафен, крем с бит белтък, крем „Шибуст, шоколадов, яйчен крем Пистачо, крем с вкус на ром, плодов или пюре от кестени.

По надолу сме ви подготвили няколко изпитани и вкусни крема, които може да ползвате при приготвянето на вкусни еклери.

Малки еклери
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева

Основен ванилов сладкарски крем

Необходими продукти:

1 шушулка ванилия

250 мл прясно мляко

75 г захар

2 жълтъка

1 с.л. брашно

Начин на приготвяне: Слагаме в тенджерка млякото заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Добавяме половината количество захар и оставяме сместа да заври. Отделно разбиваме жълтъците с другата половина захар, а след това добавяваме и лъжицата брашно. Сипваме малко от топлото мляко към разбитите жълтъци и разбъркваме енергично. Сипваме сместа в тенджерата при млякото. Бъркаме, докато кремът се сгъсти /около 3 минути/ и изсипваме крема върху изплакнат със студена вода метален поднос и го покриваме с прозрачно фолио. Оставяме в хладилника да изстине.

Еклери с крем Шантили

Крем Шантили

Необходими продукти:

1 ½ ч. пълномаслена сметана

¼ ч. пудра захар

2 ч.л. чист ванилов екстракт

¼ ч. конфитюр от боровинки

1 ч.л. пудра захар

Начин на приготвяне: В купа объркваме сметаната с пудра захар и ванилия, докато се сгъсти. Слагаме я в хладилника.

Отрязваме горната част на всеки от еклерите и леко ги издълбаваме. Запазваме капачетата. Сипваме по две ч.л. от боровинковия конфитюр в основата на издълбаната част на всеки еклер. Креместата смес изсипваме в шприц с накрайник звезда и я изстискваме в еклерите, като гледаме да излезе поне 3 см над основата им. Връщаме капачетата и ги поръсваме с пудра захар.

Други вариаци на еклеров крем се получават, като добавите към ваниловия сладкарски крем следните съставки:

- За получаване на шоколадов крем - добавяме 50 г шоколад към горещото мляко, преди да го изсипем в яйчената смес;

- За получаване на кафеен крем - добавяме 1/2 - 1 ч.л. инстантно кафе в горещото мляко;

- За получаване на малинов крем - добавяме 1/4 ч.ч. (60 мл) или на вкус намачкани малини към готовия крем.

Шоколадови еклери

Бърз еклеров крем

Необходими продукти:

1 пак. пудинг на Йоткер - ванилия (по избор)

¾ ч. ч. мляко

200 мл т. сметана( аз ползвах готварска+ 1-1 ½ с.л. п. Захар)

Начин на приготвяне: Разбива се пудингът с млякото. Сметаната се разбива и се добавя към пудинга.

Може да понесете и своите еклери със сладолед. Изпечените и изстинали еклери ги разрязваме на две и ги пълним със сладолед. Сервираме веднага, за да не се разтопи сладоледът.

Разгледайте също нашите рецепти за:

- мини еклери;

- шоколадови еклери;

- солени еклери;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest