Как да направим вкусни мъфини

1 от 5 Снимки
Мъфини с шоколадови парченца

Отдавна са популярни мъфините с сушени плодове, пресни плодове, захаросани плодове, ядки, мармалад и сладка. Сервират се като десерти към кафето, чай или сиропи и се приготвят много просто. За да не губите време в дългосрочно печене на кекс или сладкиш, използвайте малки форми от силикон, метал и хартия.

Основните съставки на мъфините са масло, захар, яйца и брашно, те участват във всяка рецепта, но в различни пропорции, и това определя крайния резултат.

За вкус към тестото се добавя:

- Какао, шоколад, кафе;

- Плодове, сушени плодове, захаросани плодове;

- Ванилия, различни есенции, канела;

- Извара, млечни продукти.

И за да се направят мъфините по въздушни и меки, в тестото се добавя бакпулвер. Той може да бъде заменен със сода бикарбонат, която се гаси в киселина, за да се премахне специфичният и мирис. Готовото тесто се излива равномерно във формите, след което се пече.

Силиконовите форми са единични или взаимно свързани с канали за печене. Металните форми трябва да се смажат с масло или олио, преди да се постави тестото. Хартиените форми се използват за леко тесто и не се нуждаят от предварителна обработка, но изискват специална подкрепа.

В противен случай тестото може да излезе от формата.

Ето и няколко вкусни рецепти за мъфини:

Плодови мъфини с бял шоколад

лимонов сок – 2 ч.л.

прясно мляко – 250 мл

олио – 125 мл

яйца – 1 бр.

брашно – 260 г

бакпулвер – 3 ч.л.

сол – ¼ ч.л.

захар – 150 г

бял шоколад – 200 г

плодове – 400 г (ягоди, малини, къпини или смес от тях)

Начин на приготвяне: Смесете в купа с миксер яйцето, маслото, лимоновия сок и млякото, разбийте до гладка еднородна смес. Начупете шоколада на малки кубчета и го смесете с брашното, бакпулвера, захарта и солта. Смесете сухите и течните съставки и бъркайте бавно с шпатула до гладка смес.

Добавете избраните плодове и бъдете внимателни при бъркането да не се станат на каша и раздробят плодовете. Разпределете тестото във книжните формички, а отгоре поставете кубчета от шоколада.

Печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути.

Мъфините можете да украсите, като ги покриете с цветно или бяло захарно тесто, шоколадов и ли сметанов крем, глазури, пресни или захаросани плодове.

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати