Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ешерихия коли - как да се спасим от вредната бактерия?

Ешерихия коли - как да се спасим от вредната бактерия?

Ешерихия коли

През прекрасните пролетни празници, когато си хапваме месце на воля, както винаги се получава, има нещо, което може да вгорчи удоволствието ни. И това са бактерии, дошли от месото, които са способни да останат в тялото години наред и да създават условия за суперпатогени, напълно нелечими.

Как да не се разболеем?

Затова трябва да се запознаете по-детайлно с Ешерихия коли (Escherichia coli). Ешерихия коли е вид бактерия, която се среща в почвата или водата, както и в живите организми, включително в растенията и животните. Тя основно живее в червата на хората и животните и най-често използва човека като гостоприемник, но понякога може да предизвика болести, проявяващи се със стомашно разстройство. Тези видове се предават чрез заразена вода или храна или чрез контакт с животни и хора.

Откъде може да я лепнем?

Ешерихия коли

Бактерията, която може да предизвика инфекция в човешкото тяло, може да влезе чрез неправилно съхранена храна, без значение дали е приготвена вкъщи или в ресторант. Най-често хранително отравяне се появява при:

- частично или недостатъчно миене на ръце при приготвянето на храната;

- ползване на прибори или сервиране в неизмити чинии;

- консумация на майонеза, която е престояла дълго на неподходящо място (не е съхранявана в хладилник);

- консумация на храни, които не са били съхранявани на подходяща температура;

- консумация на продукти, които не са били термично обработени на подходяща температура в адекватно време;

Бактерии

- консумация на пресни морски храни;

- консумация на непастьоризирано мляко.

Бактерията може да влезе в човешкото тяло, ако консумирате месни продукти, заразени с нея още при процеса на производството им.

Заразяването става и от заразена вода, като тя може да бъде питейна или във воден басейн. Ешерихия коли се предава от един човек на друг, когато се ръкуват, а единият човек е със заразени ръце.

Хора, които работят с животни, особено с крави, кози или овце, са изложени на риск от инфекция.

Тези хора трябва да мият ръцете си редовно и правилно.

Съвети за предпазване от Ешерихия коли

За да се намали шансът от поява на инфекции, предизвикани от ешерихия коли, трябва да обърнете внимание на безопасното приготвяне на храната. Като превенция следвайте следните съвети:

• Винаги мийте плодовете и зеленчуците преди консумация;

• Съхранявайте прясното месо далеч от другите продукти;

• Не размразявайте месо във фурната;

Замразено месо

• Винаги размразявайте месото в микровълновата печка или в хладилника;

• Винаги слагайте в хладилника приготвената храна, която е останала;

• Пийте само пастьоризирано мляко и млечни продукти;

• Не гответе, ако имате разстройство, за да не предадете заразата на тези, които ще консумират храната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest