20 емблематични ястия от българската кухня

20 емблематични ястия от българската кухня

Националната кухня на една държава се оформя с векове. Всяка една е взаимствала по нещо от някъде. Това разнообразие и смесване на вкусове се е породило от самото движение и преселение на народите. Много продукти са били непознати, но след откриването на нови земи и континенти успешно култивирани и по други места.

Българската кухня не прави изключение заради нейното разположение, годините на господство и самия начин на живот. Дори някой да оспори националността на някои ястия, спокойно можем да изброим някои типични гозби, приготвяни още от нашите прабаби.

Ето двайсете най-емблематични български ястия:

1. Боб чорба

20 емблематични ястия от българската кухня

На първо място ще сложим традиционната боб чорба. За къкрещо гърненце с ароматна боб чорба сме слушали в много от народните приказки. Бобената чорба се приготвя от сварен боб, зеленчуци и задължително с джоджен като подправка.

2. Житена питка

20 емблематични ястия от българската кухня

Неизменно до бобената чорба седи и златисто изпечена житена питка. Тя е неизменно на трапезата и е символ, свързан с българските традиции.

3. Кисело мляко

20 емблематични ястия от българската кухня

Най-емблематичната храна в националната ни кухня е киселото мляко, с което сме известни в почти цял свят. Киселото мляко е продукт, който се получава при ферментация на мляко. Ферментацията се дължи на две бактерии – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus,

4. Таратор

20 емблематични ястия от българската кухня

С кисело мляко можем да си приготвим друго традиционно ястие - таратор. Тараторът е вид студена супа, приготвена от кисело мляко, вода, ситно нарязана краставица, копър, счукан чесън, олио и сол.

5. Мусака

20 емблематични ястия от българската кухня

Друго емблематично ястие е така обичаната ни мусака. Приготвя се от кайма, ĸаpтофи, лук, домати и заливка, които се пекат във фурна.

6. Шопска салата

20 емблематични ястия от българската кухня

На масата на българина трябва да има и хубава прясна салата за една студена кайсиева ракия - шопската салата, приготвена от пресни домати, краставици, печени чушки, лук и поръсена с пресен магданоз и настъргано сирене.

7. Сирене по шопски

20 емблематични ястия от българската кухня

С краве сирене се приготвя сирене по шопски, за което би ни завидял всеки почитател на добрата кухня. Бързо, лесно и вкусно. За нея са ни необходими сирене, яйце, домати и краве масло.

8. Сарми

20 емблематични ястия от българската кухня

Сармите са традиционно ястие, приготвени лятото от лозови листа, а зимата - от кисело зеле. Могат да бъдат постни, само с ориз или с месо или кайма.

9. Капама

20 емблематични ястия от българската кухня

В много региони на България за Коледа (и не само по Коледа) се приготвя капама. Тайната на вкусната капама е от комбинацията на кисело зеле с различни видове месо. Най-прочутата е разбира се Банската капама.

10. Шкембе чорба

20 емблематични ястия от българската кухня

В този списък трябва да влезе задължително шкембе чорбата, приготвена от сварено и нарязано на дребно телешко или свинско шкембе в комбинация с много чесън, оцет, лют червен пипер или чушки.

11. Рибена чорба

20 емблематични ястия от българската кухня

Като страна, богата на водни източници, естествено рибата и рибената чорба са на почит. Традиционната рибена чорба представлява бистра супа от няколко вида риба и задължително девесил за аромат.

12. Телешко варено

20 емблематични ястия от българската кухня

Телешко варено е бистра супа от телешко месо, морков, картофи и целина. Ароматната супа е предпочитана от малки и големи.

13. Мешана скара

20 емблематични ястия от българската кухня

Любимо ястие на всеки уважаващ себе си българин е Мешаната скара. Няма български ресторант, в който да не се предлагат огромни порции, състоящи се от изпечени на скара кюфте, кебапче и свинска пържола.

14. Чеверме

20 емблематични ястия от българската кухня

Макар в последните години по-рядко да похапваме агнешко, чевермето е емблематично ястие за Гергьовден. На този ден се пече агнешко или ярешко на жар или в предварително загрята пещ.

15. Дроб сарма

20 емблематични ястия от българската кухня

За Гергьовден се приготвя дроб сарма. Основните продукти, от които се приготвя, са агнешки дреболии, зелен или стар лук, девесил, джоджен, червен и черен пипер, ориз, брашно, кисело мляко и яйца.

16. Пълнени чушки

20 емблематични ястия от българската кухня

Пълнени чушки - любими на поколения във всякакъв вариант - с ориз и кайма, с праз лук, с гъби и ориз, с боб, със сирене.

17. Кавърма

20 емблематични ястия от българската кухня

Емблематична за българската кухня е Кавърмата. Това е ястие, печено на фурна, в гювечета- месо, свинско или пилешко, лук, чубрица, чушки, пипер, сол.

18. Яйца по панагюрски

20 емблематични ястия от българската кухня

Яйца по панагюрски са типично български аламинут, приготвен от така популярните забулени яйца в млечно-чеснов сос и заливка от запържен червен пипер.

19. Лютеница

20 емблематични ястия от българската кухня

Лютеницата е най-често използваният продукт за приготвянето на бърза закуска, а рецептата за нея се предава от поколение на поколение. Основните продукти в нея са червени чушки и домати.

20. Тиквеник

20 емблематични ястия от българската кухня

Тиквеникът, друго типично българско ястие е вид сладка баница с плънка от настъргана тиква, захар, канела и орехи евентуално.

Много са ястията, които могат да се отбележат като емблематични. Някои от тях са скромни, други празнични. Ако трябва да се изброят в този списък, трябва да влязат задължително курбан чорба, супа топчета, мешана салата, овчарската салата, гювеч, свинско със зеле, зелник, пататник, баница, мекици, мляко с ориз и др

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати