Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Ето какво закусват гърците

Ето какво закусват гърците

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Гръцка баница

Утрото в Гърция започва с чаша кафе – без него не може! Без значение къде – у дома в меките кресла, на път за работа или в кафенетата. Гръцкото кафе е варено чисто или с мляко или е под формата на чаша студено освежаващо фрапе.

В европейските държави най-важното ядене за деня е закуската. Но гърците не обичат ранните закуски, така че сутрин изобщо не ядат или предпочитат нещо леко. Любимо им е гръцкото кисело мляко, то е неподсладено – дори кисело, и изглежда като гъста сметана. Някои го смесват с мед, мюсли, орехи, плодове и сладко от сини сливи.

Ако няма кисело мляко, то хапват тост с няколко парчета фета сирене. Обожават националните си печива, но не рано сутрин, а към 11 часа. Може да се подкрепят с баница с сирене (τυρόπιτα), сусамов геврек, които се продават буквално на всеки ъгъл.

Своя отпечатък върху закуската в Гърция налага сравнително активният нощен живот в големите градове. Ето защо гърците отлагат сутрешното си хранене за по-късно, поради това те си нямат традиционна закуска.

Фета е национално гръцко сирене, присъствието му на масата е задължително.

Вкусното и здраво гръцко кисело мляко се счита за уникален продукт – малко калории и много витамини, то е отлична закуска за много гърци.

В Гърция има много ястия, които са идеални за културна закуска, многобройни сладкиши с различни пълнежи, палачинки и зърнени храни. Всичко това е подправено с ароматен вкус и забавни гръцки названия, напомнящи интересна гръцка атракция.

Галатопита – известен гръцки сладкиш, обичан дори от древногръцкия бог Хермес. Приготвен с грис, се консумира както в прясна форма, така и на следващия ден след престой в хладилника. За вкусна галатопита отидете в ресторанта на Новия музей на Акропола, най-хубавата гледка за идеална закуска в Атина;

Тиганитес с мед и орехи – традиционна гръцка палачинка. Първото споменаване за нея е направено през 6 век пр.н.е. от древногръцкия поет Кратинусом, който с възхищение описва топлата пара, идваща от горещите сутрешни палачинки. Дори и днес в почти всяко заведение, където се сервира закуска, можете да намерите тиганитес с мед и орехи.

Трахана с фета – вид зърнена закуска, приготвена от ферментирало мляко и житна зърнена храна. За приготвяне в домашни условия млякото се оставя за няколко дни да вкисне напълно, след което се вари заедно с пшеницата. Готовата смес се изсушава на слънце. След което се готви траханата, сварена с прясно мляко, и добавяте фета сирене. Въпреки факта, че траханата изглежда като овесена каша на външен вид, ако я вкусите, ще разберете, че това не е така.

Кулури – гръцки ароматни гевреци със сусамово семе от Солун, са едно от любимите печива на гърците. Които се ядат със сирене Гравиера или сос Дзадзики с кисело мляко. Тази обикновена закуска може да се купи във всяка пекарна по път за Солун.

Тиропита – гръцка баница, приготвена от кори за баница със сирене фета, яйца, масло и кисело мляко. Ще я срещнете под всякакви форми от кръгла до триъгълна баничка. Продава се буквално на всяка крачка, така че е лесна за намиране.

Гръцко кисело мляко с мед от мащерка – традиционната гръцка закуска без гръцко кисело мляко е почти невъзможна. То е основен продукт за приготвянето на сосове, сладкиши, но заслужава да се изяде, без да е част от друго ястие. Най- популярното кисело мляко в света и най-добрата гръцка закуска е в комбинация с мед от мащерка, така любимо в страната. То се сервира не само с мед, но и орехи.

Кафе с узо – кафе с добавка на анасоновия аперитив Узо е традиционен начин на приготвяне на кафе от гръцките монаси. Това питие със сигурност ще възбуди сутрин абсолютно всеки. Препоръчително е да не ги купувате отделно, а да ги поръчате заедно с плътна закуска – така денят ви ще премине не само весел, но и много продуктивен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати