Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Нищо от нара не е за боклука

Нищо от нара не е за боклука

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Нарове

Има легенда, че короната на всички монарси на света има един общ прародител – това е горната част на плодовете на нара. Може би затова нарът е известен в цял свят с името кралски плод.

Всички, които не боледуват от язва или гастрит с повишена киселинност, трябва да си хапват редовно нар, за да са здрави. Ако сте пушачи, нарът е ценен за вас заради високото ниво на витамин С.

Студентите извличат от него ценна полза – червеният плод ги зарежда с голямо количество витамин В1. Този витамин подобрява паметта и работата на мозъка, помага на нервната система да се справя със стреса.

Спортистите също трябва редовно да си хапват нар, тъй като той съдържа много витамин В6, който защитава мускулите от спазми и от болки, предизвикани от претоварване.

Витамин В6 помага за по-доброто усвояване на магнезий, който е необходим за релефната мускулатура. Ако работите в офис и дълго се застоявате пред компютъра, ви е необходим витамин РР.

Нар

Той поддържа нормално зрението ви възможно най-дълго време. Естествено, ще го намерите в нара. Никотиновата киселина в червените зрънца се бори с повишеното ниво на холестерол в кръвта.

Певците също могат да се поглезят с нар, тъй като той прави гласа по-силен и по-приятен. Този плод е толкова съвършен, че нито една негова част не може да отиде в боклука.

От кората на нара се прави отвара за красива коса. Нарежете корите от два нара на ситно, залейте ги с един литър вряла вода и оставете на котлона за три минути. Изстудете, прецедете и изплакнете косата след измиване.

Белите преградки между зрънцата се изсушават и се добавят към чая. Те успокояват нервната система и ще ви избавят от безсъние. Тази напитка е полезна най-вече преди сън.

Зрънцата нар, консумирани преди ядене, подобряват апетита. Освен това те нормализират работата на стомаха и помагат на жените да се справят с проблемите на климактериума.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest