Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Три любимци на лятото, без които не можем да минем на масата

Три любимци на лятото, без които не можем да минем на масата

Сладкиш с череши

Те са сочни, сладки и с абсолютно неподражаем вкус. Чакаме ги с нетърпение, защото периодът, в който можем да им се насладим, е твърде кратък. Но лятото не би било същото без купа с череши или без резените диня и пъпеш на трапезата. Ето кои са трите най-любими летни храни, без които този сезон няма как да е същият!

Черешите

Череши

Черешите обикновено ги хапваме натурални, но с тях приготвяме и сладко, и компоти. Изсушени, леко компенсират носталгията по лятото през зимата. Могат и да се замразяват, след като се отстранят костилките. Испанците ги комбинират идеално с агнешко. Влизат и в състава на различни сладкиши, а един елегантен коктейл не би бил същият без някоя и друга черешка за финален щрих.

Освен безспорните вкусови качества този плод има и доказани ползи, като списъкът съвсем не е кратък. Силен антиоксидант, черешите регулират кръвното налягане благодарение на съдържанието на калий, подобряват паметта, подобряват храносмилането, имат детоксикиращ ефект, благоприятстват и спокойния сън. И колкото по-тъмни са на цвят, толкова по-полезни са. Затова дойде ли им времето, не отлагайте, а им се насладете до насита.

Пъпешът

Пъпешът печели първенството по аромат. Дори кората не може да спре божественото му ухание. Разбира се, не всички от 500-те познати сорта имат тази характерна особеност. Но за нас в България тя винаги е била водеща при избора.

Пъпеш

Сочен и сладък, този плод е грижовен лечител на нашето тяло. Полезен е за бъбреците, жлъчката и черния дроб, бори се с главоболието, стреса и поддържа младостта на клетките - посредством съдържащия се в него германий. Пъпешът е перфектната основа за плодова салата, от него се получава чудесно сладко, а предястието от пъпеш и прошуто има специално място в менютата на италианските ресторанти. Така плодовата му сладост брилянтно хармонира със соления вкус на месото, за да може вкусът да танцува по небцето в пълна наслада.

Динята

Динята - царицата на лятото! Друг сезон не би ѝ прилягал така. Първо, защото ни пази от дехидратиране в жегата, и второ, защото е ефектна при мускулна треска - през лятото със сигурност физическите активности са повече, отколкото през останалите сезони.

Диня

Динята е и доказан борец срещу атеросклероза, рак и сърдечносъдови заболявания. А в кулинарно отношение е пълна с изненади. Чудесно се комбинира с босилек, лимонова трева, магданоз, мента и анасон. Плодовете, които ѝ подхождат, са лимон, лайм, портокал, нар, пъпеш, боровинки и малини.

Сирената също са ѝ добър партньор, като сред тях се открояват овчето и козето, въобще тези, които са по-солени.

И коктейлите не са ѝ чужди. Освен приетата за класика комбинация с анасонови напитки динята обича и водка, и текила. А за да сте сигурни, че това е така, не ви остава нищо друго, освен да опитате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest