Ето кои храни са поскъпнали най-много за една година

1 от 7 Снимки
Поскъпване на храни

За последната една година отчетената годишна инфлация у нас е 1.3 процента, като за периода от юли 2017 година до юли 2018-та някои от хранителните стоки са отбелязали сериозен скок.

През последните 12 месеца най-много са поскъпнали ябълките – с 4.2% за килограм на едро. Следва ги маслото с увеличени от 3.6%, маргаринът – с 2.6%, цитрусовите плодове – с 1.3%, трайните колбаси – с 1.3% и яйцата – с 1.1%.

Минимално показване при стойностите е отбелязано още при брашното, хляба, птичето месо, малотрайните колбаси, каймата, сиренето, кашкавала, прясното мляко, зрелия боб, оцета, солта и минералната вода.

На годишна база най-осезаемо падане при цените е имало при прасковите и кайсиите – с 22%. След тях се нареждат тиквичките и патладжаните, които бележат спад със 17.8%, и картофите – с 14.8%.

По-ниски са още цените на ориза, рибата, киселите млека, изварата, зрелия чесън, кореноплодните зеленчуци, маслините, захарта, кафето, газираните напитки, виното и бирата.

Резултатите на Националния статистически институт показват още, че средната годишна инфлация за периода юли 2016 – юли 2017 година е била 0.9%. Това означава, че за последната година цените в страната като цяло са по-високи.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти