В Деня на пая с пекан: Вижте причините да похапвате американски орех

Пай с пекан

На 12-ти юли в САЩ отбелязват Деня на пая с пекан. По този повод искаме да споделим с вас няколко любопитни факта за екзотичния американски орех.

1. Пеканът е растение, принадлежащо към семейство Орехови. Затова и на външен вид ядките на дървото напомнят на познатия в България орех. Само че са по-червеникави на цвят и по-сплескани.

2. Пеканът е сред традиционните за индианците храни, но през шестнадесети век започва да набира популярност и в Европа. Днес се среща и на пазара у нас, макар и да не е сред най-разпространените ядки в българската кухня.

3. Пеканът е изключително богат на масло. В състава му се намират и ценните омега-3 мастни киселини, фолиева киселина, рибофлавин. Освен това ценен източник на манган, цинк, калций, магнезий, селен.

4. Заради богатия си състав се препоръчва като превантивно средство срещу диабет тип 2, сърдечни проблеми, ракови заболявания, камъни в жлъчката, косопад, суха кожа.

Американски орехи

5. Пеканът може да се консумира в сурова форма, но повечето хора предпочитат да го похапват след термична обработка. Подходящ е като мезе за бира или като добавка към закуска от мюсли, плодове, йогурт. В САЩ се добавя и в много кексове и торти, а паят с пекан е класика в жанра.

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати