Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Работа с дървени дъски, чукове и начини на почистване

Работа с дървени дъски, чукове и начини на почистване

Дървените прибори присъстват във всяка кухня. Дървото е порест материал и е гнездо на много микроорганизми, вредни за нашето тяло и при неправилно почистване те застрашават здравето.

Дървените помощници в кухнята трябва да почиствате веднага след употреба.

Важно е да запомните, че дървените дъски/лъжици и други, не се накисват във вода. В такъв случай те се надуват, следователно не стават за използване, поради това и трябва да се изхвърлят.

Дървените прибори не се препоръчва да се слагат в съдомиялна, тъй като поради високата температура ще се повреди дървото, както и при накисването.

След приготяне на риба или други продукти със силна миризма, можете да търкате дървената дъска и чук с лимон със сол и след това да изплакнете с вода и почистващ препарат. Лимонът ще премахне лошата миризма.

От време на време може да "поглезим" нашите любими помощници в кухнята, като ги намажем със зехтин. Зехтинът ще подобри състоянието на дървото и ще го предпази.

Следвайте тези стъпки:

- при закупуване на дървени прибори не се спирайте на най-евтините. В този случай качеството се определя от цената;

- изплаквайте веднага след употреба и ги подсушете с кърпа и оставете да изсъхнат на въздух;

- не пускайте в съдомиялна;

- не накисвайте във вода;

- при неприятни миризми използвайте половин лимон с поръсена сол и търкайте, след което измийте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати