Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Особености при готвене и почистване на емайлирани съдове

Особености при готвене и почистване на емайлирани съдове

Емайлирани съдове

Емайлираните съдове се използват отдавна, а днес са продукт на много компании, производители на тави и съдове за домакинството. Произвеждат се във всякакви форми и цветове и съдове с различно предназначение.

Когато използваме за първи път такива съдове, е добре преди употреба да се напълнят със солена вода и тази вода да заври, след което да се махнат от огъня и да се оставят да изтинат. Така животът на емайла се удължава значително.

Емайлираните съдове са подходящи за газови, индукционни и всякакви други котлони - устойчиви са както на висока температура, така и на ниска температура, което означава, че ястието в тях може да се съхрани така в хладилник.

Важно е да запомните:

- въпреки че са издръжливи на висока температура готвенето в тях се препоръчва да се извършва на средно умерен огън;

- приборите, които е препоръчително да използвате при емайлираните съдове, са силиконови или дървени шпатули и лъжици; Използването на метални прибори или други, различни от дърво, ще надраскат повърхността на емайла

- очистването на съдовете с емайлираните повърхност се извършва едва когато са изстинали добре;

- възможно е почистването им в съдомиялна, но се препоръчва миене на ръка със сапунена вода, за да не се промени състоянието на съда;

- при упорити залепнали остатъци от храна се разрешава използването на дървена стъргалка.

Емайлираните съдове за готвене са практични, безвредни, здрави и приготвянето в тях на храни е лесно и удобно. В наши дни се произвеждат много качествени съдове и с изключително красиви десени, което ги прави желани въпреки поостарялата им технология на изработка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати