Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как домашното вино да стане хубаво

Как домашното вино да стане хубаво

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k

Виното не трябва да се пие без компания. Приготвянето му е магия, която се предава от баща на син и граничи със свещено действие. Един мъж в живота си трябва да направи поне една къща, да посади едно дърво, да създаде поколение, но идва една възраст, в която мъжът трябва да започне да прави вино и това е етап от съзряването на мъжа.

Има много тънкости около правенето на вино и никога не може да се каже, че човек се е научил. Преди всичко човек трябва да има грижи за източника на чудната напитка – гроздето. Трябва да се познава поне видовете грозде, а гроздоберът е истински празник.

С времето технологията на виното се промени, затова не трябва да се придържаме само към наученото от дедите. За да стане хубаво домашното вино, първо, трябва да се докара захарността на гроздето. Ако тя е по-малко от 24 градуса, съответно трябва да се прибави захар, за да може да започне ферментацията.

Друго важно условие е съдовете да се пазят чисти, т.е. в тях да се приготвя само вино. Ако се спазват тези условия, няма как да се обърка неговото приготвяне.

Оттук нататък е нужно да се поддържа еднаква температура. Вкисването на виното се получава при неправилна ферментация, лоша хигиена или недостатъчен градус на захарност и температура. Но както всичко на този свят, виното също изисква мерак, любов и грижа при приготвянето му, без тях то не става хубаво.

Здравословната доза според домашни производители е половин литър на ден, но според тях е грешка да се пие без хубаво мезе. Трябва да се спазва сезонността на пиене и да не се пие повече, отколкото трябва.

Домашното вино се прави само в един сезон от годината, и се пие с приятели. При дегустация на виното има правило - изказваш мнение още при първата глътка на втората чаша, едва тогава се усеща истински. Но разговорите и споровете за вино са безкрайни – затова оставяме на мъжете да спорят и наслаждават на вкуса на домашното вино, което се прави с мерак!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати