Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети за приготвяне на перфектни печени зеленчуци

Съвети за приготвяне на перфектни печени зеленчуци

Съвети за приготвяне на перфектни печени зеленчуци

В сезона на богатата реколта от зеленчуци си струва да се замислим: може ли здравословната и полезна храна, приготвена с тях, да е и невероятно вкусна. Оказва се, че може. Печените зеленчуци са нагледен пример за разумен компромис. Ястие с тях не изисква да медитирате над него, вдигайки и слагайки капака, разбърквайки периодично или регулирайки температурата. Достатъчно е съблюдавате последователноста в приготвянето и да подберете оптимален температурен режим.

Какво да печете?

В печенето на зеленчуци във фурната няма никакви тайни и загадки. Нарежете, сложете в тавата, поръсете с мазнина и печете. Трудно е да не се справите, но затова пък може да подобрите и разнообразите вкуса. За запичане са подходящи всички зеленчуци и дори кореноплодни, зеле и домати. И ако се съмнявате дали този или онзи зеленчук става за печене, просто пробвайте.

Колко време да печете?

Сортирайте зеленчуците според времето за тяхното приготвяне. Условно те се делят на следните групи:

- Кореноплодни: цвекло, картофи, моркови – печете 30-45 мин в зависимост от размера на парчетата;

- Кръстоцветни: броколи, карфиол, брюкселско зеле – 15-25 минути;

Съвети за приготвяне на перфектни печени зеленчуци

- Меки зеленчуци: тиквички, тиква, чушки – 10-20 минути;

- Лукови: чесън, кромид, праз, лук шалот – 30-45 минути;

- Тънки зеленчуци: аспержи, зелен фасул – 10-20 минути;

- Домати: 15-20 минути;

- Гъби: печурки, пачи крак, мръчкула, портобело – 15-25 минути.

Как да нарежeте зеленчуците?

За равномерно изпичане е необходимо зеленчуците да са нарязани на еднакви парчета. Това ще увеличи повърхността им, в резултат на което ще имате карамелизирани и приятно зачервени зеленчуци. Препоръчваме да печете при температура 200-220 градуса.

Какви подправки и добавки са подходящи?

Зеленчуците на фурна стават особено вкусни, ако добавите към тях лук, чесън, джинджифил или лимон. За 1 тава сa ви нужни 2 до 4 скълцани скилидки чесън, 1 с. л. настърган джинджифил, 1 глава кромид или половин лимон. Кромида и чесъна може да не скълцвате, ако имате намерение да ги махнете след изпичане на зеленчуците - така ще остане само техният аромат. Със същата цел може да използвате и кори от лимон.

Съвети за приготвяне на перфектни печени зеленчуци

Сред подходящите подправки за печени зеленчуци са салвия, куркума, дафинов лист, къри, мащерка, червен пипер, розмарин. Добавяйте ги с мярка. Дафиновия лист сложете 20 минути преди пълна готовност на зеленчуците. Ако подправяте с билки, 2 ч. л. нарязани са достатъчни.

Добавки, подчертаващи вкуса са:

- Мед или кленов сироп, за да добавите сладост;

- Орехи или сухари, за да добавите хрупкава текстура;

- Магданоз и копър, за да освежите вкуса;

- Оцет и цитрусови сокове, за да добавите киселинност.

Какви тави да използвате?

Изберете достатъчно голяма тава и я застелете с хартия за печене. Важно е да прочетете етикета и да сте сигурни, че тя ще издържи висока температура. В една тава слагайте зеленчуци с еднакво време за печене. Разпределете ги на един слой, като оставяте между парчетата по малко свободно пространство. В противен случай зеленчуците ще се задушават, вместо да се пекат.

Каква мазнина?

Добре разположените вече зеленчуци е необходимо да полеете с достатъчно мазнина. Разбира се, не ги удавяйте в нея, но все пак не пестете дори капка. Златната среда е тънкият, едва видим слой, покриващ повърхността на зеленчуците. За да са равномерно покрити, ги разбъркайте внимателно с ръка.

Как да ги готвите?

Печете зеленчуците до нежна текстура, такава, че като боднете с вилица тя да влиза леко. По средата на посоченото време обърнете зеленчуците с лопатка. Ако се затруднявате да определите готовността им, оставете ги още 5-10 минути във фурната. Допълнителното време няма да им навреди.

Съвети за приготвяне на перфектни печени зеленчуци

Как да печете микс?

Готовата смесена зеленчукова гарнитура може да изпечете във фурната по няколко начина. Най-простият е да разпределите зеленчуците в тави според времето за печене и ги да смесите вече готови. Следващият метод е по-сложен и изисква повече концентрация и внимание от ваша страна.

В една тава можете да наредите всички зеленчуци, като в началото й разпределите тези, които се готвят най-дълго, след тях сложете по-меките и накрая - тези, които стават готови за броени минути. Това ще ви помогне да ги извадите от фурната на порции, когато е нужно.

Изпечените зеленчуци сложете в блюдо и подправете на вкус с предпочитани от вас подправки. Това ще ги направи още по-апетитни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest