Най-добрата салата Капрезе се прави ето така!

Салата Капрезе

Няма втори като домашно отгледаните домати - зрели, сочни, с всички нюанси на червено, жълто и оранжево. Такива домати са просто перфектни, когато са нарязани и поръсени с малко зехтин и сол. А каква по подходяща рецепта от любимата на всички ни класическата салата Капрезе (Caprese), направена с най-простите съставки?

По традиция италианският трикольор Капрезе се приготвя от филийки домат, Моцарела, богато поръсени с босилек, сол и черен пипер и поляти с малко зехтин за грандиозен финал.

Салата Капрезе буквално означава салата от Капри - италиански остров в Средиземно море. Не можем да потвърдим, че всъщност се е появила там, но е италианска и вкусна.

Добре направена салата Капрезе може да е звездата на някое парти, но нейната непретенциозност я прави любима на всички ни в ежедневието.

А ето как да си направите най-добрата салата Капрезе - съвсем сериозно! И надали ще ви изненадаме, но тайната на тази емблематична за италианците салата се крие в продуктите - нека да са колкото се може по-чисти (разбирай домашни, необработвани) и пресни.

1. Зрели, сочни домати

Шарени Домати

За добро или зло салата Капрезе е най-вкусна през лятото, когато пресните домати са в изобилие - в най-различни сортове, зрели и сочни. Препоръчваме ви да ги нарежете с назъбен нож за лекота и за най-красиви резени.

2. Биволска Mоцарела или Бурата (Burrata)

Прясна Моцарела

Ползвайте прясна Моцарела, ако я намерите. В противен случай ще откриете топки от Моцарела, пакетирани с вода. Топките от Моцарела, които идват във вакуумно запечатани торбички, са склонни да бъдат гумени и не абсорбират зехтин и доматен сок, както правят другите видове такова сирене. Затова направете вашата салата с Бурата - прясно италианско сирене, което се прави от Моцарела и сметана. Бурата е по-деликатна от чистата Моцарела и предлага повече текстура и кремообразност. Препоръчваме го, ако го намерите.

3. Свеж босилек

Босилек

Красиво зелени, наистина свежи листа босилек - точно такива ви трябват. По-малките листа изглеждат най-хубавите, затова изберете тях, ако имате опция.

4. Висококачествено зехтин

Зехтин Екстра Върджин

Не е нужно да харчите десетки левове за добър зехтин. Необходимо е просто да се уверите, че е истински, чист и че давате парите си за нерафинирано (екстра върджин) маслиново масло, което се прави от първото пресоване на маслините. Грижете се добре за своя зехтин - винаги завивайте капачката добре и го съхранявайте на хладно и тъмно място като шкаф. Маслиновото масло не трябва да има вкус на горчиво или гранясало - ако има, то е лошо.

5. Морска сол и прясно смлян черен пипер

Черен пипер

В идеалния случай използвайте морска сол, но и обикновена сол също ще е ок. Прясно смлян черен пипер в ръчна мелничка е най-добрият избор за случая.

Често салатите Капрезе се поливат с малко балсамов оцет или песто, които са необходими само ако другите ви съставки не са ароматни. Перфектното Капрезе трябва да е с много наситен вкус – точно затова тази салата е най-подходяща за лятото.

Рецепта за салата Капрезе с Бурата

Бурата
Снимка: The Kitchn

Необходими продукти:

2 домата (по-възможност най-узрелите и пъстри на цвят)

8 топки Бурата или Моцарела, за предпочитане пресни или опаковани във вода

Шепа свежи листа босилек (по-малки листа са за предпочитане)

3 с.л. екстра зехтин

½ ч.л. фина морска сол или ¼ ч.л. обикновена сол, на вкус

Прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Салата Капрезе с Бурата
Снимка: Everyday Gourmet/YouTube

1. С назъбен нож нарежете домати на дебели резени. Подредете ги на голяма чиния за сервиране, като се припокривате ръбовете - формата им е по ваш избор, като може да подредите резените като керемидки в кръг или на отделни редове.

2. Нарежете Бурата или Моцарелата също на резенчета, но имайте предвид, че Бурата има кремообразна вътрешност и рязането е нелека задача. Затова може би добра идея е да я накъсате. Сложете сиренето наоколо и под доматите, разпръснете го равномерно по чинията.

3. Поръсете босилек навсякъде и вмъкнете още няколко в промеждутъците. Полейте леко със зехтина над салатата. Поръсете щедро със сол и черен пипер.

4. За най-добър вкус и аромат (ако имате време) оставете салатата да почива за 30 минути, така че доматите да отделят повече сокове и вкусовете да имат време да се смесят. Тази салата най-добре се сервира в рамките на няколко часа. Остатъците може да се съхранят, покрити и охладени до 3 дни.

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати