Елегантно удоволствие с лек градус: Топ 6 на най-хубавите видове розе

Розе

Розето, тази опасна любов на бялото и червеното вино, отдавна не е просто временна мода. Розето се настанява все по-трайно в морските ни снимки от лятото, по щандовете на магазините и по страниците на сомелиерските четива.

Нарастващата му популярност, заедно с онзи мек, нито бял, нито червен вкус по устните, естествено събужда нуждата да знаем повече. Розето е на масата, за да остане, а ние искаме да опознаем по-добре новия гостенин.

Ако през 90-те години дамите влизаха в ресторант и искаха просто чаша червено вино, то днес те с лекота поръчват каберне, пино ноар или мерло. Клиентите днес умело различават сортовете вина, познават характерните им нотки, специфичните аромати и екзотични региони. Това започва да се наблюдава и с розето. Любителите сомелиери не си поръчват просто розе, а питат за Шинон или Сансер.

Това е така, защото най-сигурният начин да се разбере видът на розето е чрез познаване на региона, в който е произведено. Както при бялото и червеното вино, вкусът и характерът на всяко розе се определят от мястото на произход.

Ето някои от най-популярните розета според региона:

Долината на Лоара (Франция)

Розе и антипасти

От хладния, свеж климат на Долината на Лоара във Франция бликат забележителни освежаващи розета, характерни с високата си киселинност и нисък алкохол. Определят се като сухи и леки.

В Долината на Лоара, един от най-известните винарски региони във Франция, има много подрегиони. И когато става дума за розе, два от най-забележителните са Chinon (Шинон)и Sancerre (Сансер). Шинон Каберне Фран е направено с нотки на кервиз, чушка и черни плодове, докато Сансер Пино Ноар е с колоритен вкус на лимон.

С каква храна да го съчетаем? Шинон има пикантен профил, който се балансира чудесно с нещо свежо и зелено като лятна салата. И понеже Сансер е близо до Шавиньол, регионът, прочут с козето сирене, може да се каже с чиста съвест, че двете са създадени за да образуват перфектна двойка в рая на розето. Вие може да издигнете това дуо дори над традиционното, добавяйки свежа салата и топла багета.

Прованс (Франция)

Вино Розе

Прованс е родното място на розето и с това историческо твърдение идват и неизбежните проблеми. Към днешна дата розето представлява повече от половината от производство на вино в региона.

За нещастие повечето видове розе, направени там, вече само използват марката Прованс и не отговарят на познатото високо качество, смятат сомелиери. Но не всичко е загубено, защото все още има някои наистина страхотни региони в Прованс, където да се намери хубаво розе.

Единият от тях е Бандол, малко средиземноморско рибарско село с репутация на производител на висококачествено розе. Там розето се прави от грозде тип мурведър, от което розовата напитка добива вкус, изпълнен от черни плодове, лилави цветя, с мирис на земя, сушени меса и кожа.

С каква храна да го съчетаем? Класическото съчетание е традиционното провансалско ястие буйябес – гъста, но изискана рибена супа, а също и яхния от миди, поднесени с шафран и сос Айоли. По-смелите експериментатори сред Вас може да опитат да приготвят някое от тези чудесни ястия по автентична рецепта, но ще си отиват отлично и със семпла печена риба или ароматна супа от морски дарове.

Корсика

Елегантно удоволствие с лек градус: Топ 6 на най-хубавите видове розе

Корсика е островна държава между Италия и Франция, чиито розета са независими и жизнени. Те са взели по нещо и от Италия, и от Франция като стил, но са изцяло уникални сами по себе си, описват ги познавачите.

С каква храна да го съчетаем? Корсиканските розета са по-силни, а това ги прави естествен спътник на колбасите. Имат по-високи нива на танин и киселинност, белязани са от вкуса на сушени меса. Опитайте ги с фигателу – корсиканска наденица, направена от свински черен дроб.

Страната на баските (Северна Испания)

Елегантно удоволствие с лек градус: Топ 6 на най-хубавите видове розе

Когато стане дума за испанското розе, обърнете се на север към Страната на баските и напитката Txakoli. Тя е газирана, суха и развеселяваща.

С каква храна да го съчетаем? Светлата шампанизирана ефирност на Txakoli може да се балансира добре с пинчо моруно (испански шиш кебап) или в друга вариация – зеленчуци на грил с месо.

Абруцо (Италия)

Розе и сирена

Абруцо е един от регионите в Северна Италия. Там е популярен черешово-червеният цвят на кожата, който идва от контакта с гроздето по време на винопроизводството. Cerasuolo Abruzzo е смятан за универсален вид розе заради неговите рядко качествени алкохол и нива на киселинност.

С каква храна да го съчетаем? Crasuolo би си подхождало идеално с ризото, по-тежки пасти и обилни зърнени храни.

Санта Барбара, Калифорния

Елегантно удоволствие с лек градус: Топ 6 на най-хубавите видове розе

Розето идва от Европа, но влиянието му се е разпространило на запад, във вкусовете на американските винопроизводители. Някои от най-добрите розета в Калифорния идват от Санта Барбара. Хладният климат там създава свежо розе, а това е единственият регион в Новия свят, чието розово вино може да е толкова ароматно.

С каква храна да го съчетаем? Както и при останалите регионални съчетавания, и тук е добре да се съчетаят Калифорния с Калифорния. Например със зеленчуци на скара – всичко сезонно, което можете да намерите в градината.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати