Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Звездовидният анасон: полза, употреба и потенциални рискове

Звездовидният анасон: полза, употреба и потенциални рискове

Звездовиден анасон

Анасонът под формата на звезда е подправка, направена от плодовете на китайското вечнозелено дърво Illicium verum. Името му идва от подобните на звезда шушулки, от които се събират семена за подправки и има вкус, напомнящ на женско биле.

Поради сходствата в техния вкус и наименования звездният анасон доста често се бърка с обикновения анасон, въпреки че двете подправки нямат нищо общо.

Звездовидният анасон е известен не само с отличаващия го вкус и кулинарни приложения, но и със своите медицински ползи.

Богат на мощни биоактивни съединения

Билките и подправките често остават непознати герои в света на здравето и храненето, а звездният анасон също не е изключение.

Най-ценният компонент на звездовидният анасон може да се намира в изобилието на флавоноиди и полифеноли, които съдържа. Те най-вероятно са отговорни за широките приложения и медицинските ползи на подправката.

Някои от основните съставки, които са полезни за здравето в този вид анасон включват:

- Линалол;

- Кверцетин;

- Анетол;

- Шикиминова киселина;

- Галова киселина;

- Лимонени вещества.

Някои проучвания с животни доказват, че антиоксидантният капацитет на тази подправка може дори да притежава противоракови свойства, като например намаляване размера на тумора.

Медицински ползи

Звездовидният анасон се използва в традиционната китайски медицина в продължение на хиляди години, а на скоро беше приет и в някои практики на западната медицина.

Нарастването на потреблението му до голяма степен се дължи на неговите антимикробни свойства и фармакологичен потенциал.

- Антивирусни способности

Масло от звездовиден анасон

Понастоящем звездният анасон е основният източник на шикимична киселина, използвана за разработване на фармацевтични продукти. Тъй като грипната пандемия продължава да нараства като заплаха за световното здравеопазване, търсенето на звезден анасон се увеличава. Някои проучвания с епруветки също показват, че етеричното масло от звездовиден анасон може да третира други видове вирусни инфекции, включителнохерпес симплекс тип 1.

- Противогъбични свойства

Звездният анасон е богат източник на флавоноидния анетол. Това съединение е отговорно за отличителния вкус на подправката и предлага силно противогъбично действие. Някои изследвания в областта на селското стопанство установиха, че транс-анетолът, получен от звездния анасон, може да потисне растежа на патогенни гъбички в някои ядивни култури.

- Антибактериални ползи

Една от най-важните медицински ползи за здравето от звездния анасон е неговата способност да инхибира бактериалния растеж, свързан с различни заболявания. Някои изследвания разкриха, че екстрактът от звезден анасон е толкова ефективен, колкото антибиотиците срещу множество лекарствени резистентни патогенни бактерии. Това може да бъде особено полезно за бъдещото разработване на нови антибиотични лекарства.

Проучванията също показват, че биоактивните съединения в звездния анасон могат да бъдат ефективни при лечението на инфекции на пикочните пътища, причинени от различни бактерии.

Лесно можете да го добавите в готвенето

Чай от звездовиден анасон

Звездовидният анасон има аромат, подобен на женското биле, подобен на обикновения анасон или копър, въпреки че не е свързан с нито една от тези подправки. Съчетава се добре с кориандър, канела, кардамон и карамфил.

Когато готвите, можете да използвате звездният анасон цял или под формата на прах. Той често се използва в класически китайски, виетнамски, индийски и близкоизточни кухни, особено като овкусител в бульони, супи и къри.

В практиките на традиционната китайска и народна медицина звездният анасон се накисва във вода, за да се направи чай, използван за лечение на респираторни инфекции, гадене, запек и други храносмилателни проблеми.

Звездният анасон също е чудесно допълнение към сладките ястия и десерти, като печени плодове, пайове, хляб и кифлички.

Ако обаче никога не сте използвали тази подправка в кулинарните си занимания, имайте предвид, че притежава доста силен аромат и вкус. Започнете с малко количество и постепенно добавяйте още, ако има нужда, за да избегнете прекомерната му употреба.

Възможни рискове от анасона

За човешкото здраве най-голяма опасност крие близкият роднина на китайската подправка – силно токсичният японски звезден анасон. Известно е, че съдържа мощни невротоксини, които могат да доведат до сериозни физически симптоми, включително припадъци, халюцинации и гадене.

Японският звезден анасон изглежда почти по същия начин като китайския си колега и някои продукти на пазара от китайския звездовиден анасон може да са смесени с японския подправки.

Ако не сте сигурни на 100% за източника или чистотата на продукта, може би е добра идея да не използвате прекалено много наведнъж, за да избегнете евентуална интоксикация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest