Е102 - опасен за деца и астматици

Е102

С кода Е102 се означава оцветителят тартразин. В хранителната индустрия се използва за оцветяване на сладкиши, напитки, мармалад и сладко, корнфлейкс, снакс, рибни консерви, сухи супи и други консервирани храни. За придаване на приятен зелен цвят се добавя при консервиране на кисели краставички, зелен грах, безалкохолни напитки.

Същност на оцветителя Е102

Оцветители

Тартразинът е азокристал със синтетичен произход, добре разтворим във вода. Той обагря в жълто храните, както и в силно синьо. При комбинация с Е142 се получава зелен цвят.

Рискове при употреба на Е102

Тартразин

Е102 може да причини алергични реакции, особено при астматици, или при тези, които имат непоносимост към аспирин. Опасен е за деца, защото води до астматични пристъпи.

Този оцветител може да бъде причина за поява на симптоми като тревожност, мигрена, депресия, замъгляване на зрението, сърбежи по кожата, общо отпадналост, чувство за задушаване. След употреба по кожата може да се появят лилаво оцветени петна. Нарушението на съня особено при деца също е често срещана реакция.

Е102 е канцероген, а това означава, че повишава риска от появата на тумори на щитовидната жлеза, увреждане на структурата и броя на хромозомите. Води и до хиперактивност при децата. Е102 се отнася до промишлените отпадъци и това обяснява неговата непригодност за използване в храните.

Забранен ли е Е102 в хранителната индустрия?

Е102

Употребата на оцветителя тартразин е забранена под каквато и да е форма в Норвегия и Австрия. Това са единствените европейски страни, които продължават да не го допускат в храните, след като първоначално е бил забранен в цяла Европа, а по-късно под натиска на ЕС забраната е отпаднала. У нас е разрешено използването му в храните от наредба 8, която регламентира употребата на хранителни добавки. Тъй като Е102 е много евтин синтетичен оцветител, той е разрешен за употреба не само в Европа, а дори и в САЩ, където контролът е поначало завишен, когато се касае за добавки в храните.

Тази добавка намира приложение и в козметиката. Като оцветител се ползва и при боядисване на коприна и вълна.

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати