Елдата е царицата на отслабването

Елдата е царицата на отслабването

В сравнение с останалите зърнени култури и картофите елдата е най-бедна на съдържание на въглехидрати. Именно затова се счита за подходяща храна за диабетици и хора с наднормено тегло.

В зърната на елдата, която е особено популярна в Русия, се съдържат до 16 процента лесноусвоими белтъчини.

В тях влизат още и полезните незаменими аминокиселини аргинин и лизин, 30 процента въглехидрати, 3 процента мазнини, влакнини, ябълчна, лимонена и оксалова киселина.

Елдата е царицата на отслабването

Елдата е продукт, богат на витамините В, В1, В2, РР (рутин), Р, Е и минералите - желязо, калций, магнезий, калий, фосфор, мед, цинк, бор, йод, никел, кобалт.

Елдата изключително ефикасна при хора с наднормено тегло, които искат да се разделят с излишните килограми и именно затова често я наричат царицата на отслабването. Всъщност е погрешно да се твърди, че елдата е зърнена култура, защото тя няма нищо общо с пшеницата, просото и т.н., а е отделен вид.

Освен, че е изключително вкусна, елдата е и един от най-добрите избори за диетични продукти, които задължително трябва да включите в хранителния си режим.

Полезните вещества в елдата спомагат за извеждането на холестерола от кръвта, както и на йоните от тежки метали. Съдържащите се в нея хранителни вещества намаляват пропускливостта на стените на кръвоносните съдове и чупливостта им.

Кашата от елда се препоръчва на хора, които страдат от сърдечносъдови заболявания и болести на черния дроб. Тази зърнена култура е подходяща храна за онези, които страдат от разширени вени и хемороиди.

Този растителен продукт се препоръчва и при ревматизъм и артрит, както и срещу атеросклероза, хипертония, при хипофункция на щитовидната жлеза за подобряване на кръвообращението, имунната система и за по-доброто състояние на зрението.

Елдата може дори да се използва като частичен заместител на месото, защото е с високо съдържание на желязо, което я прави особено подходяща при анемични състояния. Напълно достатъчна е консумацията на 2 супени лъжици брашно от елда на ден, за да се подобри концентрацията на хемоглобин в кръвта.

Нужно е обаче да се взима елда, чийто технологичен процес на обработка не включва запичане във фурна. По-полезно е брашното със светложълт цвят.

5 17
4 11
3 11
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (40)

Изпрати
Катя
Катя
03.11.2015 03:30
Отслабването с Елда е наистина най-доброто решение,аз лично отслабнах с 14 кг за месец и от опит ви препоръчвам на желаещите да свалят килограми - това е начина! Без сол,олио и други подправки в неограничено количество на ден колкото ви се хапва, неусетно се губят излишните килограми.Успех :)
4
2
Поли
Поли
05.04.2016 22:05
аз 18 за 2 месеца. Също без сол и олио, но със всякакви други подправки /люти основно/. Ползвам я и сега вместо хляб, защото не съдържа въглехидрати - супер храна. Ползвам я за салати, сладкиши, закуски, пърленки ... всичко.
1
0
Фани
Фани
13.08.2015 21:26
Не знам дали е царица на отслабването , но в никакъв случай не е гадория , както се изразява по-долу някаква глезотия .Вкусът който има се потиска с аромата на маслото , сиренето , различните подправки при готвенето и с меса . Просто се привиква с нейния вкус както към други храни които също имат особен вкус . През последната война с мляко направено от елда / гречиха / бяха спасени от смърт много ранени , болни , изтощени от глад и децата на Ленинград при обсадата му от немските фашисти . И само те ли ... Затова тя заслужава уважение , а който криви уста в отвращение , нека се моли да не дойде време да яде само гречиха , за да не умре от глад ....
11
0
Миша
Миша
14.01.2015 23:45
Една рускиня това лято щеше да припадне, като видя етикет с написна думата "Елда" на него. Тази дума в Русия не се употребява, защото е неприлична, а и вече доста остаряла.
Почерпи ме с борш и гречка, но гречката определено не ми допадна.
5
0
М
М
03.01.2015 13:30
За по здравословно елдата се изсипва в тенджера и се залива 1:2 с вряла вода. Оставя се около 1-2 часа, докато набъбне тройно, може и за през нощта. После се залива с каквото ви е по вкуса. Върви с масло и сол, прясно мляко и сирене, аз лично я ям с масло, сирене и мед. Може да се задуши с моркови и лук, да се залее с доматен сос и подправки, да се напълни в тиквички, чушки и т.н. Сама по себе си елдата не е вкусна, има особен вкус, с който ние не сме свикнали. Имайте предвид, че това си е руска традиционна храна. Така както за руснаците и украинците лещата е странна, така за нас е елдата.
5
2
Петя
Петя
26.04.2014 20:08
Някой знае ли как е Елда на английски?
4
2
margarita
margarita
25.02.2015 02:11
buckwheat
2
3
www
www
13.05.2014 22:02
Е, исках да напиша как е елда на английски, но коментари се пишат само на кирилица и не мога да го публикувам. Сори :)
0
5
14400
14400
01.04.2014 12:32
много е вкусна изобщо не мирище на нафталин ако се залее с сос несравнимо ястие
3
3
Анелия
Анелия
23.03.2014 21:07
Как ядете тая гадория, мирише на нафталин, а на вкус е още по-гадна? Тая гречка (елда) в рускоговорящите страни са и свикнали на гадния вкус и затова я ядят. Мои познати (от Молдова, Украйна, Русия) казват също, че е гадна, но я ядят само защото е полезна, а тук не спряхте да я хвалите колко била вкусна. Полезна - да, вкусна - не :)
7
13
Поли
Поли
05.04.2016 22:07
Явно не съм ви я приготвила аз, щяште да си оближите пръстите Анелия! Потърсете рецепти има много и наистина е полезна, но и вкусна.
1
0
Силви
Силви
21.02.2014 21:58
Много добре е да се накисне от вечерта,тогава се вари за много кратко и става много вкусна. Моето семейство я обича със сирене и масло - става великолепна!
8
2
диди
диди
24.01.2014 17:41
аз съм само на елда от днес,както писах вчера слагам към елдата до 150 гр. и 15 до 20 гр. ленено семе и всичко е на ред.мисля да я приложа повече от 10 дена и дано да има голям ефект защото имам голяма нужда от сваляне на доста килограми.
10
2
диди
диди
23.01.2014 23:30
аз правя елдата така,завира водата и слагам елдата да заври за 3 минути но кам 130 р. елда слагам 15 гр. ленено семе,така е по лесно за изчистване на червата
4
3