Да помогнем на Мишо да проходи

Диета при проблеми със щитовидната жлеза

Риба

Здравето на щитовидната жлеза е от изключително значение за общото състояние на организма ви. Малката ендокринна жлеза произвежда хормони, отговорни за правилното протичане на всички процеси в тялото. Те са от особено значение за обмяната на веществата, хормоналния баланс, дейността на мозъка, сърцето и нервната система. Проблеми със щитовидната жлеза могат да доведат дори до респираторни затруднения, промени в апетита и сензетивността на мускулите. Нарушената секреция на хормони от органа е честа причина и за наднорменото тегло.

Препоръчително е при проблеми със щитовидната жлеза да настъпят определени промени в хранителните навици. Хубаво би било да се избягват определени продукти и да се наблегне да такива, които имат доказан благотворен ефект при подобни състояния.

Салата Цезар

Според специалисти ключов компонент от диетата трябва да бъде мастната киселина Омега 3. Ето защо в седмично меню трябва да се включи увеличен прием на риба. Подходящи в случая са сьомга, сардина и херинга. Морските дарове също са добра храна за хората с проблеми с ендокринна жлеза. Препоръчва се горещо консумацията на скариди, водорасли и други морски растения, които съдържат йод.

Яйца

Освен това е необходимо да се наблегне на приема на зеленчуци, особено на тъмнозелени листни зеленчуци. Такива са марулята, магданоза, къдравото зеле и пр. Те са полезни поради богатото си съдържание на витамин А. В тази група попадат още продуктите за салта като рукола и синап. В същото време според специалисти приемът на брюкселско зеле, карфиол и обикновено зеле трябва да бъде ограничен. Тези храни имат изключително благотворен ефект върху организма, но не и при състояния на нарушено функциониране на щитовидната жлеза. Същото се отнася и за соята и соевите продукти, тъй като соевите протеини имат негативен ефект за хората, подложени на хормонално медикаментозно лечение. В списъка на продуктите, чиято консумация трябва да бъде намалена, попадат и пшеничните култури.

За сметка на това може да се увеличи приемът на продукти, съдържащи витамини А, D и цинк. Витамин А се съдържа най-вече се в яйцата, черния дроб и пълномаслените млечни продукти.

В помощ идват още създаването на здравословни навици като редовно спортуване без претоварване, достатъчно сън, успешно справяне със стреса и разбира се положителното мислене. [научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.2
Общо 10 гласували
5 4
4 1
3 0
2 3
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Киров
19.10.2013 19:49
А като се родиш без щитовидна жлеза
0
0
Елена
29.11.2011 15:10
Идеята не е лоша, но трябва да се вземе под внимание и това, че при определени нива на хормоните, не трябва да приема йод.
Случайна
23.03.2014 16:51
Не е точно така: според "моят" ендокринолог това касае химическите препарати (лекарства и хранителни добавки), а не храните, т.е. при приемане на йод напр. чрез риби няма опасност.
1
1
2
0
КРАСИМИРА АСЕНОВА
24.10.2011 22:16
Оперирана сам от 12 год. и имам проблем с килограмите когато ТСХ ми е много високо, аз качвам много кг. Нормализирам ли го, килограмите намаляват, но не тези дето съм качила и така от 69 кг., сега вече съм 96. Уморих се да съм на диета и вечно да не ми е добре.
13
1

Водещи от категорията

Избрано

Подобни Статии

От другите сайтове

На актуалната публикация виждаш материал за Диета при проблеми със щитовидната жлеза. Ако имаш критика или смяташ, че публикуваната информация не отговоря на заглавието Диета при проблеми със щитовидната жлеза, можеш да се обърнеш към нас от форумуляра за контакти и ние ще редактираме/разширим публикацията.