Gotvach.bg»Статии»Диети»Индийска диета

Индийска диета

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Индийска диета

Индия по право се нарича родина на вегетарианското хранене и науката за здравословната храна. Всъщност последователите на Ведите първоначално не употребявали месо.

Индийската кухня, в по-голямата си част се е основавала на растителни продукти, за което роля е изиграл климатът на страната. Съгласно Ведите, за истински вегетарианец се смята човек, който не яде месо, риба и яйца.

Примерно меню на индийска диета за ден:

Закуска: зърнени храни с обезмаслено мляко, прясно изстискан зеленчуков или плодов сок и чай без захар с парче лимон или мляко;

Индийска диета

Обяд: салата от свежи краставици, обогатена със сос от йогурт и зърна от сусам, чиния ориз и леща в пропорция 3:1 с добавка от варени моркови или овесена каша със зеленчуци и бобени, може и порция извара и зеленчукова салата.

Вечеря: натурален йогурт, компот от ябълки, салата от гъби, домати и соеви кълнове и задушени зеленчуци с хляб, или 2 варени яйца със спанак и препечена филийка, или соев стек със зеленчуково кюфте.

При такава диета е много важно да се вслушаме в организма си, за да изчислим биологичния му ритъм. Теглото ще се стопява постепенно, затова не чакайте моментални резултати.

Преди началото на диетата се консултирайте с лекар. Работата е там, че резкият отказ от месните продукти може да доведе до недостатък на белтъчини в организма.

Отделете специално внимание на бобовите растения и не ги изключвайте от храната си по време на индийската диета, защото те ще набавят необходимите белтъчини.

Ако не искате да се подлагате на диета, може просто да опитате индийската кухня като си приготвите Дал – индийска супа от леща.

Необходими са 300 грама леща, половин литър пилешки бульон, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 2 супени лъжици олио или зехтин, 1 чаена лъжичка канела, 1 щипка лют пипер, 1 връзка магданоз, половин чаена лъжица кориандър, щипка сол.

В тенджера запържете накълцания лук. Прибавете счукания чесън смесен с канелата, кориандъра, солта. Прибавете лещата и залейте с горещ бульон.

След като заври, намалете огъня и варете около половин час, докато лещата се свари. Готовата супа се поръсва с пипера и нарязания магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest