понеделник, 3 август

Диета на д-р Дийн Орниш

Диети
4.2 от 5 Гласа

Още от Диети

Избрано

Доктор Дийн Орниш е професор по медицина в Калифорнийския университет, както и президент и директор на изследователски център по профилактична медицина. Той всъщност няма завършено образование свързано с диетологията, но въпреки това, неговата диета, която е известна и под името „Яж повече и отслабни” се оказва много популярна и ефикасна.

В този хранителен режим се препоръчва консумацията предимно на растителни храни, които са особено богати на фибри. Освен това те са и бедни на мазнини. Доктор Орниш твърди, че следването на този режим не само ще ни помогне да свалим килограмите, но и да бъдем здрави.

В тази диета храните са разделени на три отделни групи – в едната са храните, които могат винаги да бъдат похапвани, в другата, тези които можем да ядем от време на време, а третата група – храни, с които не бива да се храним.

Ето и кои са храните, които можем винаги да консумираме - всички видове плодове, зеленчуци, без маслините и авокадото, бобовите растения и зърнените храни.

Диета на Дийн Орниш

Храните, които са забранени за консумация по време на диетата са:

- Месо от всякакъв вид – ако ви е трудно, категорично да се откажете от месото, поне се опитайте драстично да ограничите приема му;

- Риба;

- Всички млечни продукти;

- Захар и всякакви производни на захарта;

Отслабване

- Никакви семена или ядки;

- Всякакъв вид масла;

- Алкохолни напитки;

- Авокадо и маслини

Продуктите, които можете да похапвате, но не винаги са:

- Всякакви храни, които съдържат много ниско съдържание на мазнини;

- Белтъци на яйца;

- Млечни продукти, но задължително обезмаслени

Към хранителния режим доктор Орниш препоръчва и някакви упражнения – поне час три пъти през седмицата. Освен това той препоръчва храненето да бъде на малки порции. Безспорно този хранителен режим има своите ползи, както разбира се, крие и своите рискове.

Ползи от режима – смята се, че той може да контролира здравословни проблеми като високо кръвно налягане или диабет. Рискове от режима – тъй като диетата е доста драстична и еднообразна, не е подходяща за всеки човек.

Макар, че от нея се отслабва, хубаво е предварително да се консултирате със специалист, понеже този хранителен режим ограничава голяма част от нещата, с които се храним ежедневно.

 • Любими
 • Google+
 • Pinterest

Отзиви (4)

 • 0
  0
  Отговор
  Наивна

  2015-01-25, Оценка 5 от 5 за Диета на д-р Дийн Орниш

  Някой, чувал за суровоядство? Яжте колкото можете повече плодове и зеленчуци за деня. Да, толкова е просто. И... движение, движение, движение... Приятен живот!
 • 1
  0
  Отговор
  то това си е диета

  2013-10-07, Оценка 5 от 5 за Диета на д-р Дийн Орниш

  глад, глад, глад
 • 0
  0
  Отговор
  PEBULS

  2013-10-02, Оценка 5 от 5 за Диета на д-р Дийн Орниш

  Колко продължава този хранителен режим?
 • 1
  1
  Отговор
  ioanna

  2013-09-22, Оценка 4 от 5 за Диета на д-р Дийн Орниш

  Диетата на д-р Дийн Орниш е много помагаща на жените , които искат да отслабнат на мен лиьно много хора ми я пр-
  епоръьаха и аз накрая реших да я пробвам много са доволни хората и аз от нея пробвате няма да сажеляжате :)

На въпросната страница виждаш материал относно Диета на д-р Дийн Орниш. Ако имаш въпрос или си на мнение, че написаната информация не съответства на заглавието Диета на д-р Дийн Орниш, би могъл да се свържеш с екипа ни от линка за контакти и ние ще редактираме/разширим статията.