Диета при язва

Язва

Язвата може да порази както стомаха, така и дванадесетопръстника. Формата може да е остра или хронична. Основната част от лечението и е правилната диета.

Язвата е заболяване, което се проявява в следствие на друго заболяване. Може да е резултат и от едновременното действие на няколко фактора, като от съществено значение е наследствената предразположеност. Като рискови се определят и фактори, като тютюнопушене и нездравословно хранене.

Като цяло, язвата протича хронично и трае с години. Пълното ѝ излекуване става само със строго спазване на правилен режим на живот и хранене.

Ето основните принципи на диетата, което се прилага при язвена болест:

Бисквити

Груби плодове и зеленчуци като краставици, репички, чушки, зеле, ряпа, моркови, твърди ябълки и круши, дюли и т.н. не трябва да се консумират сурови. За целта се варят, пекат и пасират. Когато премине периодът на пристъпи, могат да се приемат и настъргани.

Ястията и храните, които се консумират, не трябва да дразнят стомашната секреция, тъй като тя може да засили оплакванията. Това ще рече, че те не бива да я възбуждат със своите физически качества (твърдост, температура), нито да въздействат по химически път (кисели, солени, люти).

Плодове

Върху лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника отварите от някои зърнени храни - ориз, жито, овес, които се използват за т.нар. слизести супи, десерти и т.н., действат изключително благоприятно. Богатите на целулозни люспи жилки и семки плодове и зеленчуци, от домати, праскови и круши, е добре да се обелват и дори пасират преди консумация.

Сокът от прясно зеле е богат на противоязвена субстанция и се препоръчва горещо от лекарите. Благотворно действие имат пасираните храни, варените и печените зеленчуци и плодове.

Възстановителните процеси на засегнатото място се подпомагат от млечните продукти, яйцата, месото и рибата в достатъчно количество.

Зеленчуци

Препоръката при язва е да се спазва редовният режим на хранене – закуска, втора закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря. Диетата, което ще се прилага, задължително трябва да бъде съобразена с фазата на заболяването. По време на кризи например се предлагат предимно течни храни.

При подобряване към тях постепенно се добавят бисквити, мляно месо, хляб, зеленчукови и плодови пюрета. След възстановяване диетата се разнообразява, но в кръга на разрешените храни. А те са:

Бял хляб (може пълнозърнест, но не и ръжен), сухари, бисквити, пюрета от зеленчуци (моркови, картофи, сладки пиперки), доматено пюре, добре узрели домати без семки и люспи, плодови сокове от ягоди, череши, сладки ябълки, кайсии, сладки водни круши, портокали, лимони и други, овесена каша, мляко и крем супи, сметана, извара, прясно сирене, кашкавал, краве масло, зехтин, сусамово масло, рохки яйца, варено телешко месо, варено или печено на скара крехко свинско и говеждо месо, пиле, бяло птиче месо, бяла речна или морска риба, слабо подсладени компоти, нишестени десерти, млечен и ванилов крем, някои подправки – магданоз, копър, кимион, чубрица, пчелен мед.

По време на протичане на болестта напълно забранени са: пържени храни, пикантни сосове, сурови и твърди плодове, конфитюри и захарни продукти, сурови зеленчуци, бобови варива (фасул, грах, бакла), солени зеленчукови консерви, туршии, консервирани солени храни, лук, чесън, гъби, ръжен хляб, алкохол, силен черен чай, кафе, шоколад, газирани и кисели минерални води, царевица, някои подправки – черен пипер, лютив червен пипер, горчица и други.

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати