Диета при поликистозни яйчници

Хранене

Според последните проучвания специални диети могат да влияят на кистите на яйчниците положително. Изследователите смятат, че при установена поликистоза не трябва да се приемат повече от 2000 калории на ден.

Диетата е разработена от професор Даниела Якубович от Медицинския университет в Тел Авив. Тя смята, че храненето може да помогне на жените да се справят с кистите.

По-голяма част от жените с поликистозни яйчници са инсулиново резистентни т.е. техният организъм произвежда прекалено голямо количество инсулин за доставяне на глюкоза от кръвта към мускулите.

Жените с поликистозни яйчници трябва да закусват обилно, като първото хранене за деня трябва да им доставя необходимите протеини и въглехидрати.

Мюсли

За сметка на това обаче през останалата част на деня се намалява приемът на калории. В резултат се отчита намаляване на инсулиновата резистентност, което води до намаляване на нивото на тестостерона и драматично увеличаване на честотата на овулацията.

Правилото е, че 1000 от задължителните 2000 калории на ден трябва да се приемат със закуската.

Якубович е провела изследване в 90-дневен период. Жените в проучването били разделени на две групи – първата приемала основното си хранене на закуска, за обяд хапвали по-малко, а на вечеря приемали най-малко калории.

При втората група било точно обратното – на закуска хапвали най-малко, а вечер приемали най-голямо количество калории. Резултатите от изследването показали, че жените, които закусвали обилно, увеличили скоростта на овулацията си с 50%.

Яйца за Закуска

От ежедневното меню трябва са се изключат бавно разградимите захари, като е желателно да се намали и консумацията на хлебни изделия.

Препоръчителните храни при установена поликистоза на яйчниците са нетлъсто месо, яйца, риба, боб, пълнозърнест хляб, грах, царевица, картофи, малини, къпини, боровинки, ягоди и други храни, богати на фибри.

Редовно трябва да хапвате млечни продукти, ядки и соеви храни.

Задължително трябва да се избягват бисквитите, бонбоните, белия хляб и подсладените напитки.

5 3
4 2
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати