Gotvach.bg»Статии»Диети»Отслабнете с тези 18 храни!

Отслабнете с тези 18 храни!

Сьомга

Специалистите в храненето отдавна обясняват, че храната не е враг на онези, които се опитват да отслабнат. Дори напротив – идеята е просто да се консумират храни, които са подходящи за тази цел. Най-силно препоръчвани винаги са били плодовете и зеленчуците, естествено в пресен вариант, както и различни ядки и семена, които ще помогнат за изгарянето на мазнините.

Храните трябва да съдържат в себе си достатъчно нутриенти – хранителни вещества, осигуряващи на организма необходимата му енергия, за да функционира нормално. Нутриентите са три основни вида – мазнини, въглехидрати и протеини – те хем ще преборят глада, хем ще помогнат на тялото да се освободи от тлъстините. Това са мнения на експерти, които са цитирани от вестник Дейли мейл.

Храните с ниска хранителна стойност трябва да бъдат изключени от менюто, обяснява диетологът Фрида Харжу. Специалистът предлага 18 храни за отслабване, които всеки може да включи в режима си, ако иска да се освободи от излишните килца:

Бяло месо

Бяло месо

Човек изгаря по-малко калории, за разграждане на въглехидрати, отколкото за протеините, подчертава диетологът. Много добър източник на протеини са пуешкото и пилешкото месо;

Кокос

В кокосовите орехи има мастни киселини, които не се складират в тялото, а се разграждат за отделяне на енергия, твърди Харжу. Така че кокосът, макар и доста калоричен, може да помогне в отслабването, в случай че се консумира в по-малки дози;

Риба тон и сьомга

И в двата вида риба се съдържат полезни мастни киселини, а освен това дават усещане за ситост и значително подобряват обмяната на веществата;

Зелен чай

Доказано е, че консумирането на зелен чай засилва метаболизма. Различни проучвания доказват, че хората на диета, които пият зелен чай по време на режима, отслабват повече, за разлика от онези, които не консумират напитката;

Авокадо

Яйца

В едно авокадо има към 400 калории – за сравнение в шоколадово десертче Марс има около 230. Въпреки това авокадото е полезно, стига да се хапва в ограничени количества – четвърт до половин авокадо на ден е достатъчно количество. Мазнините, които се съдържат в него, са изключително полезни, подчертава диетологът;

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци имат голямо съдържание на фибри, затова са и задължителни за хората, които искат да се хранят правилно и здравословно. Къдравото зеле е особено полезно поради същата причина – фибрите запазват усещането за ситост за дълго време;

Канела

От подправките най-полезна се оказва канелата, тъй като ускорява метаболизма и едновременно с това ограничава натрупването на мазнини;

Грейпфрут

Кисело-горчивият грейпфрут помага за изгарянето на мазнините и намалява значително апетита – изпивайте по една чаша сок от грейпфрут на ден. Освен това плодът предотвратява мускулните крампи. Не на последно място, грейпфрутът е богат на минерали и витамини;

Яйца

Събудете тялото си с помощта на яйцата и по-конкретно аминокиселините, които се съдържат в тях. В яйцата се съдържат различни витамини и минерали, а освен това са добър източник на протеини;

Люти чушки

Да си поговорим за люто - парливите чушки не само ще намалят значително апетита, но и ще ускорят метаболизма. Това показват резултати от изследване на специалисти от университета Пърдю, САЩ. В тях се съдържа и капсаицин – той помага при възпаление на синусите;

Ленено семе

Ленено семе

Лененото семе е богато на омега-3 мастни киселини – те помагат за по-добро изгаряне на мазнините;

Домати

Искате да се преборите с килограмите – хапвайте повече домати. Те не само ще регулират обмяната на веществата, но и намаляват задържането на течности в тялото. Освен това имат противовъзпалителни свойства;

Шепа ядки на ден

Шепа ядки на ден са напълно достатъчни, смятат диетолозите. Бадемите са богати на протеини, а кашуто е сред ядките с най-малко мазнини, а в същото време съдържа много мед и желязо. Всички ядки съдържат в себе си полезни мазнини, така че диетолозите определено препоръчват да не ги изключвате от менюто си. В същото време те намаляват желанието за консумация на храна между основните хранения;

Източни подправки

Споменахме канелата, но тя не е единствената препоръчвана подправка от диетолога Фрида Харжу. Куркумата например съдържа голямо количество бета-каротин, който е изключително полезен за черния дроб. Лютият червен пипер пък намалява нивото на глюкозата в организма и съответно понижава риска от натрупване на мазнини. Полезен за обмяната не веществата е и парливият и ароматен джинджифил;

Киноа

Киноата има нисък гликемичен индекс, което спомага за балансиране нивото на кръвната захар, както и за намаляване на апетита към сладките изкушения. Тя е богата и на протеини, фибри и има ниско съдържание на калории.

Банани

Бананите съдържат много фибри, които са изключително полезни за храносмилането, освен това са богати и на витамини. При разграждането им се отделят полезни мастни киселини;

Леща

Леща

Богатата на фибри леща също е препоръчвана от диетолозите – в нея се съдържа и много желязо. Редовната ѝ консумация ще регулира нивата на кръвната захар и ще помогне да се чувствате сити по-дълго време;

Броколи

Хапвайте и броколи – те са много богати на фитонутриенти и фибри.

Вижте повече от нашите диетични рецепти за тънка талия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest