Gotvach.bg»Статии»Диети»Диетата на умните черва

Диетата на умните черва

Кефир

Съвременната наука е доказала, че здравето на червата е пряко свързано с някои от най-важните процеси в човешкия организъм. Много от нас знаят, че доброто състояние на чревната флора обуславя работата на имунната система.

Червата не са просто място, където храната се съхранява, смила и придвижва напред, за да бъде изхвърлено излишното от тялото ни. Интересното е, че здравето им може да се отрази на състоянието на кожата и косата, да повлияе на настроението и на психичното състояние.

Има много доказателства, че заболявания, които привидно не са свързани с червата, всъщност имат връзка с чревната дегенерация или са силно засегнати от нея, включително рак, автоимунни и сърдечни заболявания, депресия. Затова днес специалистите отделят толкова голямо внимание на червата и факторите за правилното им функциониране.

Д-р Майкъл Мозли е един от учените, които работят за разкриване на тънкостите на чревната микробиология и колко тясно тя засяга човешкото здраве. Той е написал книга, в която подробно описва каква диета трябва да се спазва, за да се осигури растежът на полезни бактерии в червата. Правилната диета може да ни помогне да се справим с проблемите с излишните килограми, имунитета и психичното здраве.

Много от съвременните диети са пълни с преработени продукти и се характеризират с недостатъчен прием на важни хранителни вещества като калций, фибри, желязо, белтъчини. Разработеният от д-р Мозли режим, наречен диета на умните черва, се базира на средиземноморската диета, лесен е за спазване и не изисква някакви специфични и екзотични съставки.

Основите на диетата на умните черва са:

Следвайте средиземноморския начин на хранене. Пълнете чиниите си с повече пресни плодове и зеленчуци, за да си набавяте достатъчно фибри. Зърнените храни, ядките, семената и бобовите култури трябва да присъстват редовно в менюто ви. Избягвайте червените меса, преработените продукти, източниците на нездравословни мазнини. Яжте птиче месо, риба и морски деликатеси, яйца и млечни продукти.

Експериментирайте. Не следвайте строго фиксирана диета, а добавяйте нови съставки в менюто си. Сменете брашното, добавете нови подправки, не се страхувайте да се възползвате от богатството на продукти на съвременните пазари.

Разнообразието в диетата е най-добрият начин да позволите на полезните бактерии в червата да се развиват и да работят за здравето ви. Откажете захарта. Рафинираната захар е вредна и е основна причина за наддаването на тегло. Можете да я замените с мед.

Опитайте ферментирали храни. Няма нищо по-добро от тях за стимулиране на чревното здраве. Имате богат избор – кисело мляко, кефир, кисело зеле и много други. Яжте богати на пробиотици и пребиотици храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати