Диета при Хеликобактер Пилори

1 от 9 Снимки
Варени яйца

Днешният ритъм на живот не позволява на съвременния човек да се храни навреме и да употребява полезна и здравословна храна. Това създава подходящи условия за развитие на стомашно-чревни заболявания. Най-опасното е проникването в стомаха на Helicobacter pylori, която причинява болестта Helicobacteriosis.

Медицинската статистика показва, че почти 68 процента от населението е запазено с инфекцията. Лечението на това заболяване е дълго и трудно, включва лечебна терапия, диета и корекция на режима на хранене.

Активността но микроорганизма Хеликобактер причинява възпаление на стомашната лигавица. Ако консумирате храна, която я дразни, лечението би било неефективно, а здравето на пациента се влошава.

Основни принципи на хранене при Хеликобактер пилори

- Премахнете от храненето си компоненти, които дразнят лигавицата на стомаха, както и сладкиши (които бактерията много харесва);

- Смилайте добре храната, яжте бавно;

- Пийте най-малко 2 литра вода на ден;

- Яжте често (най-малко 5-6 пъти на ден) на малки дажби;

- Пазете диета най-малко един месец;

- Ястията се сервират в топъл вид, забранено е топла и студена храна едновременно;

- Храната се приготвя в настърган (пасиран) вид;

- След храненето пациентът няма чувство за пълнота, тежест и подуване. Но ако такива чувства са налице, дажбата се намалява.

Спазвайки тези правила за хранене се повишава ефективността от лекарственото действие върху хеликобактер пилори, а периодът на оздравяване намалява.

При Хеликобактериоза трябва да се изключат следните храни:

- тлъсто месо и риба;

- животински мазнини;

- всякакви видове гъби;

- пикантни и солени ястия, колбаси /особено пушени/;

- консервирани храни;

- черен хляб;

- сладолед;

- алкохолни и газирани напитки;

- репички;

- боб;

- аспержи;

- пушено сирене;

- плодовете с дебела ципа, грозде, праскови и череши.

Позволени са следните храни:

- яйца /кокоши и пъдпъдъчи/, но само варени;

- зеленчукови супи и супи на млечна основа, месните супи без мазни бульони;

- мляко, кефир и кисело мляко;

- немазно пилешко и заешко, риба;

- моркови, картофи, тиквички, тиква само задушени, печени и варени;

- добавяйте към менюто си броколи, то съдържа много сулфорафан. Това органично съединение добре се съчетава с разни схеми на лечение срещу Хеликобактер Пилори;

- растителни масла;

- макаронени изделия, каши;

- от плодовете ягоди, малини.

Примерно меню при Хеликобактер Пилори

- Първо хранене: 1-2 варени яйца или омлет на пара, парче сух бял хляб, зелен чай или плодов некисел сок;

- Първа закуска: прясна извара не кисела, шипков чай;

- Обяд; вегетарианска картофена супа, варени моркови, месо печено или варено от позволените, ошав от сушени ябълки;

- Втора закуска: плодово желе или банан, компот или 2 меки сушини кайсии;

- Вечеря: котлети на пара приготвени, каша от елда, плодова салата, чай с мед;

- Преди лягане: чаша мляко.

Диетата, предписана при лечение на Хеликобактер Пилори за кратък период от време ще подобри здравето на пациента. Стомахът по-добре ще усвоява храната, ще се премахне тежестта, болката и подуването ще изчезнат.

Лечебната терапия и правилното хранене дават положителни резултати, а пациентът бързо се възстановява. Освен това, ако сте имали излишни килограми - те се губят.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати