Gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Как да се храним при Хеликобактер Пилори

Как да се храним при Хеликобактер Пилори

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Диета при Хеликобактер пилори

Днешният ритъм на живот не позволява на съвременния човек да се храни навреме и да употребява полезна и здравословна храна. Това създава подходящи условия за развитие на стомашно-чревни заболявания. Най-опасното е проникването в стомаха на Helicobacter pylori, която причинява болестта Helicobacteriosis.

Медицинската статистика показва, че почти 68 процента от населението е запазено с инфекцията. Лечението на това заболяване е дълго и трудно, включва лечебна терапия, диета и корекция на режима на хранене.

Активността на микроорганизма Хеликобактер причинява възпаление на стомашната лигавица. Ако консумирате храна, която я дразни, лечението би било неефективно, а здравето на пациента се влошава.

Основни принципи на хранене при Хеликобактер пилори

- Премахнете от храненето си компоненти, които дразнят лигавицата на стомаха, както и сладкиши (които бактерията много харесва);

- Смилайте добре храната, яжте бавно;

- Пийте най-малко 2 литра вода на ден;

- Яжте често (най-малко 5-6 пъти на ден) на малки дажби;

- Пазете диета най-малко един месец;

- Ястията се сервират в топъл вид, забранено е топла и студена храна едновременно;

- Храната се приготвя в настърган (пасиран) вид;

- След храненето пациентът няма чувство за пълнота, тежест и подуване. Но ако такива чувства са налице, дажбата се намалява.

Спазвайки тези правила за хранене се повишава ефективността от лекарственото действие върху хеликобактер пилори, а периодът на оздравяване намалява.

Забранени храни при хеликобактериоза

- тлъсто месо и риба;

- животински мазнини;

- всякакви видове гъби;

- пикантни и солени ястия, колбаси /особено пушени/;

- консервирани храни;

- черен хляб;

- сладолед;

- алкохолни и газирани напитки;

- репички;

- боб;

- аспержи;

- пушено сирене;

- плодовете с дебела ципа, грозде, праскови и череши.

Позволени храни

- яйца /кокоши и пъдпъдъчи/, но само варени;

- зеленчукови супи и супи на млечна основа, месните супи без мазни бульони;

- мляко, кефир и кисело мляко;

- немазно пилешко и заешко, риба;

- моркови, картофи, тиквички, тиква само задушени, печени и варени;

- добавяйте към менюто си броколи, то съдържа много сулфорафан. Това органично съединение добре се съчетава с разни схеми на лечение срещу Хеликобактер Пилори;

- растителни масла;

- макаронени изделия, каши;

- от плодовете ягоди, малини.

Варени яйца

Примерно меню при Хеликобактер Пилори

- Първо хранене: 1-2 варени яйца или омлет на пара, парче сух бял хляб, зелен чай или плодов некисел сок;

- Първа закуска: прясна извара не кисела, шипков чай;

- Обяд; вегетарианска картофена супа, варени моркови, месо печено или варено от позволените, ошав от сушени ябълки;

- Втора закуска: плодово желе или банан, компот или 2 меки сушини кайсии;

- Вечеря: котлети на пара приготвени, каша от елда, плодова салата, чай с мед;

- Преди лягане: чаша мляко.

Диетата, предписана при лечение на Хеликобактер Пилори за кратък период от време ще подобри здравето на пациента. Стомахът по-добре ще усвоява храната, ще се премахне тежестта, болката и подуването ще изчезнат.

Лечебната терапия и правилното хранене дават положителни резултати, а пациентът бързо се възстановява. Освен това, ако сте имали излишни килограми - те се губят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest