Диета и режим за болните от язва и хроничен гастрит

Гастрит

Язвената болест, гастроезофагеалният рефлукс и хроничният гастрит са лечими заболявания при прецизно съчетаване на подходяща диета, правилен режим на живот и съзнателно провеждане на медикаментозно лечение. Диетата при тези заболявания не означава гладуване. Тя цели отстраняване дразнителите на храносмилателната система и подпомагане процесите на възстановяване.

При язвената болест и хроничен гастрит от съществено значение е подходящата кулинарна обработка на продуктите. Препоръчват се варенето, печенето и задушаването им, като се избягват пърженето и панирането. Зеленчуците се варят, задушават или изпичат. Препоръчва се да се пасират, като се приготвят от тях различни видове пюрета и сокове. Плодовете могат да се консумират като пюрета, сокове, печени или пасирани. В суров вид могат да се приемат меки настъргани ябълки или банани.

Киселини

Температурата на приеманата храна да бъде умерена и близка до телесната.

Като основен принцип на тези заболявания е храната да бъде термично, химично и механично щадяща.

Препоръчителни храни:

Млечни продукти

Мляко и млечни продукти - прясно подквасено мляко, прясно мляко, топено и обезсолено сирене, диетична извара, сметана, млечни кремове, масло.

Месни продукти и яйца - нетлъсти меса (телешко, говеждо, агнешко, пилешко), прясна нетлъста риба (варена, печена, на скара), диетични кренвирши и телешки салам, нетлъста шунка, мусака без запръжка, яйца под формата на омлети на пара, рохко сварени яйца, кремове с яйца.

Тестени и захарни изделия - хляб (бял и Добруджа), сухари, бисквити, макарони, козунак, виенска кифла, фиде, юфка, ориз, кускус, нишесте, соя и продукти от нея, тахан халва.

Зеленчуци - картофи (варени и пюре), настъргани моркови, пресни зрели домати (белени! ), тиквички, пасирани зеленчукови супи, тиква (варена, печена), стъргана прясна краставица, червено цвекло.

Картофено пюре

Плодове - ситно настъргани или печени ябълки, зрели ягоди, банани, пасирани компоти, плодови кремове, желета, желирани плодове.

Мазнини - прясно краве масло, растителни масла (зехтин, олио).

Напитки - чай (от лайка, липа, мента), отвара от шипки, какао с мляко, алкални минерални води (Горна баня, Хисаря).

Подправки - магданоз, чубрица, доматено вакуумно пюре, готварска сол - до 6 г. дневно.

Храни, които не се препоръчват:

Сирена

Млечни продукти - пушени сирена, кашкавал от овче мляко.

Месни продукти - солени месни и рибни консерви, пастърма, създърма, луканка, тлъсти меса, силни бульони (месни, рибни, гъбни), пържени и панирани меса, риби и птици.

Тестени и захарни изделия - типов хляб, топъл хляб, качамак, шоколад, сладка.

Зеленчуци - лук, чесън, праз лук, сини домати, зеле, фасул, ряпа, гъби, туршии, леща, зеленчукови консерви.

Плодове и ядки - вишни, кайсии, грозде, кисели и незрели плодове, бадеми, лешници, фъстъци, орехи.

Мазнини - свинска мас, лой, сланина.

Напитки - алкохолни, кафе, силен чай, газирани и кисели минерални води.

Подправки - черен пипер, дафинов лист, бахар, горчица, лютиви чушки, хрян, лютив червен пипер.

Общи правила за хранене:

• Хранете се на маса, никога прав или пред телевизора, преди ядене пийте чаша вода.

• Храненето да е често на малки порции, започнете с нискомаслена супа и/или салата. Това ще ви засити. Яжте бавно, сдъвквайте добре храната, не е задължително да изпразвате чинията си.

• След хранене изчакайте 2-3 часа, преди да си легнете, поддържайте здравословно телесно тегло.

За благоприятен изход от заболяването освен спазването на посочения диетичен режим от съществено значение е и подходящото медикаментозно лечение, предписано от лекаря. Само той може да ви каже кога да прекратите лечението и кога да преминете към обичайното хранене на оздравелия организъм.

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати