За вредата от бързото отслабване

За вредата от бързото отслабване

Навярно всяка една от вас, която има наднормени килограми, някога се е питала защо няма средство или продукт, чрез които да отслабваме на мига, моментално.

Бързото отслабване обаче е вредно и причините за това са научно обосновани.

Запасите от мазнини се съхраняват в мастните клетки. За да излезе мазнината от тях, трябва да се разпадне на съставните си части - глицерол и мастни киселини. Но за да се стигне до този разпад, е нужно да се получи сигнал за неговата необходимост.

Най-често сигналът идва вследствие на диетата. Той може да бъде или намаляването в кръвта на концентрацията на мастни киселини, или увеличаването на концентрацията на продуктите на разпада, която е източник на енергия и за чийто синтез са необходими мастните киселини.

Последните са разтворими във вода. Транспортират се в кръвта заедно с белтъчините албумини. Колкото повече мастни киселини има в кръвта, толкова повече трябва да бъдат албумините и толкова по-висока е лепливостта на кръвта.

Според диетолозите тове е и първият недостатък на бързото отслабване. Част от мастните киселини могат да бъдат използвани от работещите мускули за производството на енергия. Колкото по-активно работят мускулите, толкова повече мастни киселини се задействат.

"Изгарянето" на мастните киселини се съпровожда с отделянето на въглероден двуокис и вода. Масата на образуваната вода е около 7.5 пъти по-голяма от масата на "изгорената" мазнина.

Или казано с други думи, ако сте "изгорили" 200 грама мазнини за период от 1 седмица, тогава няма проблем. Но ако това е станало за 1 ден, то обемът на циркулиращата кръв се е увеличил с 1.5 литра. Това обаче от своя страна води до натоварване на сърцето и бъбреците.

Има и друг недостатък. Ако мускулите не работят, мастните клетки се насочват към черния дроб. Колкото повече мастни клетки има в кръвта, толкова по-голяма е вероятността за наслагване на холестерол в съдовете. При лавинообразния разпад на мазнините, част от тях не се губят, а се натрупват. Тоест бързите темпове на отслабване водят до инфаркт и инсулт.

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати