понеделник, 28 юли

Локум

3 от 17 Гласа

Локумът представлява сладкарско изделие, направено от нишесте и подсладена със захар вода. В голяма част от случаите се ароматизира с лимон или розова вода.

Обикновено е нарязан на кубчета, които за да не се залепват са поръсени с пудра захар или стърготини от кокос. Най-големите майстори на вкусното изделие в България се намират в град Ябланица. Локумът е познат в целия свят, но е широко залегнал в българската, албанската, турската, гръцката, кипърската и румънските кухни.

История на локум

Локумът е едно от най-старите сладки изделия в света. За него трябва да сме благодарни на кулинарните майстори в Османската империя. Някъде през 15 век султанът поръчал на придворния готвач-сладкар да забърка нечувано досега сладко изкушение, за да угоди на жените от харема си.

Шарен локум

След дълги опити готвачът получил захаросаното изкушение локум, като смесил захарен сироп, различни аромати и ядки. Легенди за локума има доста, като съществуването му се споменава още през 12 век, когато Ричард Лъвското сърце поръчал богата трапеза за своята сватба. Сред месата, плодовете и деликатесите на масата имало и локум.

Една друга славянска легенда пък разказва как смел момък успял да откупи своята любима през 14 век, която била предвидена за харема на султана. Юнакът поднесъл на султана локум и си върнал жената. Още една история от 17 век пък обвързва локума с младия сладкар Бекир Ефенди, който успял с изобретателност да омилостиви лошия нрав на султана, като му приготвил нетрадиционното тогава лакомство.

През 18 век локумът успял да покори и сърцата на английските аристократи, като се вписал в тяхната изконна чаена церемония. По време на обичайното пиене на следобеден чай благородниците в Англия обичали да си похапват локум.

Локумът се приготвя от нишесте и подсладена със захар вода. Често се ароматизира с розова вода, с ванилия или с лимон. В различните видове локум могат да се сложат на орехи, фъстъци, шамфъстък, лешници, кокосови стърготини и други. Несравним с никое друго сладко изкушение локумът обикновено се предлага нарязан на малки парчета, покрити с пудра захар или кокос.

За родина на локума може да се приеме Балканския полуостров и затова той е най-разпространен в местните кухни. Има голямо разнообразие от локуми - Локум Класик, Локум Цветен (с бергамот), Локум Сметана, Локум Мента, Локум медовина, Локум с ядки и всякакви плодови вкусове.

Турците имат една стара поговорка: „Яж сладко и говори сладко.” От Турция сладкото понятийно съчетание рахат локум е символ на безметежно задоволство или безгранично удоволствие, както всъщност може и да се преведе самата дума рахат. До края на 18 век, когато започва производството на захар, локумът се е подслаждал с мед и гроздова меласа. След 18 век и мощното нахлуване на захарта, Турция се възражда в нова ера в производството на традиционния сладкиш.

Твърди се, че великият Пикасо ежедневно похапвал локум, за да подобри своята концентрация и да ръководи лесно и правилно даровитата си ръка. Наполеон и Уинстън Чърчил пък били страстни любители на локума с шам-фъстък.

Избор и съхранение на локум

Локумът може да се открие във всеки магазин. Този продукт е широко залегнал в нашата кухня, което го прави лесно откриваем. Купувайте локум, който се намира в плътно затворени кутии. Локумът се съхранява в сухи и чисти помещения, най-добре затворен в подходяща кутия, за да не изсъхва.

Рецепти за локум

Домашен локум

Сам по себе си локумът е завършен сладкарски шедьовър, но освен това той е и отлична притурка към различни други сладкарски изделия. С него се приготвят вкусни баници с локум, различни дребни сладки или кифлички, торти и кексове, макарони на фурна или пък мъфини, баклава или щрудел с локум и др. Една традиционна рецепта за приготвяне на локум е:

брашно - 5 с.л. царевично

вода - 1/2 ч.ч. студена + 1/2 ч.ч. гореща

захар - 2 ч.ч.

сок - 1/2 ч.ч. портокалов

розова вода - 1 ч.л., може и лимонов сок

ядки - 2 ч.ч. по избор

захар - пудра

Приготвяне на локум:

Разтворете царевичното брашно в студена вода. Сложете да заврат горещата вода, захарта и портокаловия сок. Прибавете към тях брашното и оставете да къкри 15 минути. През това време често разбърквайте. Когато свалите сместа от котлона, прибавете розовата вода или лимоновия сок. Изсипете и ядките, объркайте и така приготвената смес изсипете в намаслена форма. Оставете да се охлади напълно и нарежете локума на хапки с нож, потопен във вряла вода. Оваляйте всяко парче локум в пудра захар.

Най-обикновената рецепта за локум може да се приготви от смесването и разбъркването на 750 г захар, 1 и 1/2 л вода, 150 г нишесте и сок от 1/2 лимон. Изстиналият локум се реже на парчета и се овалва в пудра захар или натрошени ядки по желание.

Ползи от локума

Твърди се, че локумът притежава терапевтичен и лековит ефект. Смята се, че помага при хипертония и повишено съдържание на холестерол в организма на човек. Локумът е хранителен продукт с високо съдържание на глюкоза, откъдето идва и положителното му въздействие. Глюкозата поддържа функциите на сърцето и подобрява работата на главния мозък, но освен това помага за бързо възстановяване на енергията и съпротивителните сили на организма. Локумът отдавна има славата на мощен афродизиак.

Вреди от локума

Въпреки дългата си история, локумът заема челните места за вредни храни, редом с чипса и газираните напитки. Много често вкусът и мирисът му се получават чрез използването на много вредни Е-та в него.

Отзиви (2)

  • 5
    0
    Отговор
    милка

    2013-02-22, Оценка 3 от 5 за Локум

    въобще яли ли сте локум за да пишете рецепти как се прави локум рецептите ви нямат нищо общо с истинския локум направете и ще се убедите нито аз знам рецептата. Истинския локум е нещо много много различно от този който предлагате. Това е крем нишесте който предлагате
  • 1
    0
    Отговор
    орфеи

    2013-01-11, Оценка 5 от 5 за Локум

    бравос

Намираш се статия за Локум от енциклопедията ни за различните продукти в Готвач.бг. Ако мислиш, че информацията за Локум е непълна или неточна, можеш да ни пишеш от формата за контакт. Търсиш допълнителна информация за Локум? Пиши ни и нашите автори ще разширят публикацията.