Мандарини

Две Мандарини

Мандарините са едни от най-известните представителите на цитрусите, познати още от древността. Мандарините са цитрусов плод с изключително ценни хранителни предимства. Дървото на мандарината е от семейство Седефчови (Rutaceae) и представлява малко вечнозелено субтропично плодово дръвче. Има тъмнозелени блестящи листа, а негова родина е Югоизточна Азия и по-специално земите на днешен Китай и Виетнам. Името на мандарините идва от едноименните висшите китайски сановници, които се отнасяли с изключително уважение към този плод.

Всъщност тяхното положение и богатство позволявало да имат мандарини на своята трапеза – по-онова време простолюдието трудно се е добирало до оранжевите цитруси. Постепенно дървото се разпространява в цял Китай, Япония и Индия, а в Европа растението с вкусни и сочни плодове идва в края на 18, началото на 19 век. Първоначално мандарините се отглеждали само в оранжерии, но бързо се появяват и плантации в Италия и Южна Франция. Най-големи производители на мандарини днес са Испания, Алжир, Мароко, САЩ, а цитрусите се култивират в бившия Съветски съюз, САЩ, Средиземноморието и др.

Най-известни са мандарина уншиу и италианската мандарина. Подобно на портокала и мандарината има доста хибриди. Сред тях са танжело – смес между мандарина и грейпфрут, значително по-големи и овални с леко горчив вкус. Тангерин (tangerine) е хибрид между мандарина и портокал. Носи името на мароканския град Танжер и се счита за най-дребния сорт. Има още мандарина сацума (Satsuma), която е сладка и без семки, каламандрин – кръстоска между мандарина и кумкват с широка употреба в консервирането. Навярно най-популярният вид мандарини е клементина (clementine). За този хибрид трябва да сме благодарни на от френския свещеник и селекционер Клеман, който през 1902 година кръстосал мандарина и вид портокал. Клементините са сладки и без семки. Плодовете на мандарините са с диаметър 5-8 см, неголеми и тежат между 60 до 140 г.

Състав на мандарините

В 100 г плод мандарина няма никакъв холестерол. Обикновената мандарина има 35 ккал, 81, 4 г вода, до 17 г захари (предимно фруктоза), 42 мг витамин С, 18 мг витамин А, 32 мг калций, 210 мг калий. Откриват се и малки количества В1, В2, РР и каротин. Подобно на всички цитрусови плодове мандарините са бомба от витамин С, но има още и витамин А, витамин D и витамин К, както и бром.

Мандаринки

За сравнение в мандарините клементина има 47 ккал, 0.85 г белтъчини, 12.02 г въглехидрати и 0.15 г мазнини. Калориите от мазнините са около 1 г, количеството на натрий е 1 мг, калий 177 мг, фибри 1.7 г, захари 9.18 г, витамин С 49 мг, калций 30 мг, ниацин 1 мг, фосфор 21 мг, магнезий 10 мг и вода 87 мл.

Според изследвания мандарините са плод, който не може да съдържа нитрати, защото лимонената киселина в тях действа като унищожител на вредните съединения. Лимонената киселина действа като прочистваща съставка, която влиза в биохимични реакции с нитратите и убива токсините. Ето защо мандарините са силна храна по пътя към прочистването на организма. В кората на мандарините се среща и веществото терпен, което има противотуморно действие и пречи на струпването на кръвните плочки.

Избор и съхранение на мандарини

Купувайте мандарини, чиято кора е лъскава, с равен оранжев цвят. Избягвайте мандарини със сбръчкани участъци, наранявания или промени в цвета. Узрялата мандарина се познава по това, че е мека на пипане, но е тежка за своя размер - това означава, че не е стояла прекалено дълго след откъсването си от дървото.

Оставени на стайна температура, мандарините могат да се съхраняват до 2-3 дни. Поставени в хладилник издържат малко по-дълго.

Кулинарно приложение на мандарините

Мандарините са най-вкусни и полезни, когато се консумират пресни. Въпреки това те изкушават и под формата на сокове, конфитюри и различни сладкиши. На някои места дори сладко от кората на мандарините. Мандарините влизат в състава на много плодови салати, като много добре се съчетават с банан, ябълка, киви, орехи и стафиди. От мандарини се правят много ефектни украси на торти и тарталети.

Ползи от мандарините

Парчета Мандарини

Редовното хапване на цитруси и най-вече мандарини защитава от развитие на деменция[ и когнитивни нарушения. Мандарините са отлично средство за защита на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет тип 2, сочат данните от последни изследвания. Съдържащият се витамин А в мандарините е нужен за имунната система и полезен за очите, а бромът е важен за нервната система.

Веществото терпен в кората на цитрусите има противотуморно действие и помага необразуването на съсиреци в кръвоносните съдове, свиването на бронхите и тяхната свръхчувствителност. По този начин действа превантивно против астма и спазми на кръвоносните съдове. Витамин D в мандарините предпазва от рахит, а витамин К е особено важен за еластичността на кръвоносните съдове.

Мандарините са богати на флавоноиди и по-специално на растителен пигмент, известен като нобилетин. Той е 10 пъти по-мощен от този, който се съдържа в грейпфрутите. Помага против затлъстяване, както и срещу атеросклероза - отлагане на плаки по стените на артериите, което може да доведе до инфаркт или инсулт. Учени от Южна Корея откриха през последните години, че мандарините помагат за отслабване.

Резултати от изследване са показали, че при консумацията на по-големи количества от плода се намалява натрупването на масна тъкан в коремната кухина и черния дроб. Експериментът бил проведен с опитни мишки. На една група гризачи бил даван сок от мандарини в продължение на около 3 месеца и тя свалила значителен процент от теглото си.

Мандарините се използват и в козметичната индустрия. От кората им се получава етерично масло, което се използва в хранителната промишленост и парфюмерията и е отлично за терапия с аромати. С него могат да се правят инхалации, ароматни вани и благоуханни масажи. Смята се, че маслото от мандарини може да успокоява и дезинфекцира. То способства за активизиране на умствената дейност и повишаване концентрацията.

Приятният мандаринов аромат тонизира и освежава. Често се използва в процедури против целулит и стрий, особено за новородили майки. Има антисептично, противогрипно действие и се тачи като афродизиак, като подобрява кръвообращението и стимулира имунната система. Етеричното масло от мандарини подобрява апетита и храносмилането, а се прилага и като противооточно и противогъбично средство, както и за пречистване на организма от токсини. Маслото от мандарини е верен съюзник в борбата с излишните килограми.

Летливото масло от мандарина повдига настроението, а сокът от тях има антимикробно действие, благодарение на фитонцидните свойства. Сок от мандарините се използва при кожни заболявания. Действието на фитонцидите в пресния сок убива гъбички, като трихофитии, микроспори). Ако имате гъбички по ноктите и кожата мажете ги редовно с прясно изцеден сок от плода или кората. Против кашлица и бронхит си отвара или настойка от изсушена кора. При диабет отварата от кора на мандарините е отличен помощник. Тя намалява кръвната захар. Приготвя се от корите на три мандарини, които се варят 10 минути в 1 литър вода. Не прецеждайте отварата, консумирайте я ежедневно и я съхранявайте в хладилник. Сокът от мандарини помага против глисти и диария.

Мандарини

Вреди от мандарини

Освен, че са изключително полезни, мандарините могат и да навредят на здравето на човек при определени положения. Ако имате язва, ентерит гастрит с повишена киселинност на стомашен сок, , колит и обострени възпалителни заболявания на червата, както и цистит, хепатит и остър нефрит, мандарините никак не са препоръчителни. Те могат да раздразнят лигавицата на червата и стомаха, както и бъбреците. Мандарините са противопоказни при холецистит, хепатит и остър нефрит.

Етеричното мандариново масло пък е противопоказно за епилептици, хипертоници, кърмачки, бременни и деца, както и за хора с индивидуална непоносимост към него. Продължителното му използване може да доведе да изразена еуфория или до алергия. Сокът от мандарини, както и от други цитруси може да причини ерозивни увреждания на зъбите при децата, според някои проучвания. Плодовите сокове съдържат известно количество захар и плодов екстракт, богат на плодови киселини, които могат да дразнят зъбите и устната кухина. Агресивната употреба на сок от мандарини може да увреди емайла на зъбите.

5 3
4 2
3 1
2 6
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати